Posted on / in Comunicate

53 de copii din 4 comunitati din judetul Bacau au beneficiat de campania de combatere a exploatarii copilului prin munca agricola

Asociatia SOS Satele Copiilor Romania si Fundatia Telekom Romania anunta inchiderea proiectului comun Muncile grele si periculoase in agricultura NU sunt pentru mine! Sunt copil si am nevoie de protectie! Derulat in perioada 20 august 2015 – 19 aprilie 2016, prin intermediul SOS Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Parinti Bacau, proiectul a vizat patru localitati rurale din judetul Bacau si a fost realizat in colaborare cu autoritatile locale: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (DGASPC Bacau) si Camera Agricola Judeteana Bacau.

 

Obiectivul initiativei a fost acela de a creste nivelul de constientizare al autoritatilor locale din judetul Bacau cu privire la cazurile de copii implicati in munci agricole periculoase si de a le determina sa dezvolte solutii pentru prevenirea si combaterea imediata a cazurilor de exploatare prin munca a copiilor. Beneficiarii proiectului au fost familiile cu copii cu varste cuprinse intre 14-16 ani, care nu mai frecventeaza scoala, precum si profesionistii din comunele bacauane incluse in proiect, reprezentantii DGASPC Bacau, membrii echipei intersectoriale locale si specialisti in agricultura.

 

In urma activitatilor din proiect, s-a creat un parteneriat solid la nivel local cu cele patru comunitati rurale si cu DGASPC Bacau – ca principala solutie in prevenirea si combaterea exploatarii copilului prin munci agricole periculoase.

De-a lungul proiectului, au fost implementate 6 activitati majore:

  1. Incheierea de parteneriate cu autoritatile locale din comunele Hemeius, Girleni, Racova si Blagesti, care au avut ca principal scop derularea activitatilor din proiect, participarea la dezbaterile organizate in cadrul proiectului, facilitatea intalnirilor cu reprezentantii Consiliilor Comunitare Consultative, asigurarea transferului de experienta si diseminarea informatiilor si a materialelor promotionale atat pe parcursul derularii proiectului, cat si dupa finalizarea acestuia
  2. Analiza in profunzime a cazurilor de accidente grave si a altor cazuri similare – echipa de proiect a colectat si analizat 5 cazuri de exploatare a copiilor prin munca agricola periculoasa.
  3. Realizarea unui film documentar cu caracter educativ care a fost folosit in cadrul intalnirilor cu copiii si cu specialistii locali.
  4. Elaborarea, publicarea si diseminarea materialelor promotionale pentru a sustine efortul informational.
  5. Intalniri cu cei 53 de copii din cele 4 grupuri de dezbatere organizate in cadrul scolilor locale.
  6. Organizarea de mese rotunde la nivelul comunelor cu tema „Implicarea copiilor in muncile grele si periculoase”– au fost invitati sa participe specialisti din domeniul social, de la DGASPC Bacau, reprezentanti ai institutiilor scolare, specialisti juridici, medici, preoti, agenti agricoli, politisti si parinti care au analizat fenomenul exploatarii prin munca a copiilor si intelegerea responsabilitatilor care revin actorilor locali, potrivit prevederilor legale.

 

”Fundatia Telekom Romania este un aliat al ONG-urilor care lupta pentru cauza copiilor, iar proiectul derulat cu SOS Satele Copiilor este un exemplu relevant in acest sens. Astfel de proiecte ar trebui derulate in mai multe judete ale tarii pentru ca educarea populatiei din mediul rural cu privire la combaterea cazurilor de exploatare prin munca a copiilor este primul pas spre o viata mai buna pentru cei mici”, declara Ruxandra Voda, Director Comunicare, Telekom Romania.

 “Prin acest proiect am reusit sa repunem in discutie tema exploatarii prin munca a copiilor la nivelul judetului Bacau. Am activat structurile existente la nivelul autoritatilor locale si judetene si au fost create premisele pentru un raspuns prompt in situatiile de exploatare. Imputernicirea copiilor si a parintilor de a accesa servicii de suport si existenta acestora la nivelul comunitatii din care fac parte reprezinta solutiile pentru prevenirea exploatarii copiilor prin munca”, declara Nioleta Preda, Director Dezvoltare Programe, SOS Satele Copiilor Romania.

 

Despre Fundatia Telekom Romania

Fundatia Telekom Romania este o organizatie non-profit care sprijina diferite categorii de persoane aflate in situatii speciale, cauze sociale, copii diagnosticati cu boli grave, tineri talentati si raspunde apelurilor umanitare in cazul calamitatilor naturale. Fundatia Telekom Romania se implica activ in identificarea oportunitatilor, dar si in rezolvarea situatiilor sociale dificile care apar in comunitate.

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România a fost înființată în anul 1990. Asociația implementează 3 programe la nivel național în București, Sibiu și Bacău, oferind servicii de îngrijire de tip familial (Sate SOS), servicii de consiliere (Centre de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii) și servicii educaționale (Tabăra de Vară, Proiecte Educaționale). Misiunea SOS Satele Copiilor România este aceea de favoriza educaţia copiilor într-un mediu familial propice dezvoltării sănătoase şi armonioase. În satele SOS, cei mici sunt încredințați unei mame SOS, care are în grijă câte 5-7 copii, de a căror educație, îngrijire și evoluție se ocupă îndeaproape. De aproape 25 de ani, organizaţia luptă să schimbe viitorul copiilor din România, prin programe de consiliere şi sprijin pe termen lung pentru cei care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiilor biologice.În acest moment, peste 1000 de copii beneficiază direct de sprijinul asociației SOS Satele Copiilor România și peste 15000 de copii au interacționat cu unul dintre programele SOS. Mai multe informații despre SOS Satele Copiilor România puteţi găsi și pe pagina de Facebook SOS Satele Copiilor.

 

Contact:

Adriana Birloi

Expert Dezvoltare Programe

Tel.: +40 21 668 00 77

Fax: +40 21 668 00 72

Mobil: : +40 731 795 329

adriana.birloi@sos-satelecopiilor.ro

 

Ana Ene

Consultant Comunicare

Tel.: +40 21 668 00 77

Fax: +40 21 668 00 72

Mobil: +40 721 263 421

ana.ene@sos-satelecopiilor.ro

www.satelecopiilor.ro

 

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei