fbpx
Doneaza Sos Satele Copiilor

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS:

35 lei
50 lei
75 lei
100 lei
Campurile marcate cu * sunt obligatorii.
Tranzacţia ta este securizata și va fi procesata de EuPlatesc.ro în numele SOS Satele Copiilor România.
Aceasta tranzactie va aparea pe extrasul de cont ca: www.euplatesc.ro.
Poti opri donatia recurenta oricand doresti.
Afla mai multe despre SOS Satele Copiilor România
PayPal

Dumi are nevoie de ajutorul tău
Donează lunar acum

AJUTĂ COPIII CEI MAI AFECTAȚI DE PANDEMIE

AJUTORUL TĂU ESTE VITAL PENTRU COPIII CA DUMI, CARE TRĂIESC ÎN SĂRĂCIE EXTREMĂ

Ajut-o pe Dumi să trăiască o viață mai bună! Povestea ei impresionantă este povestea a sute de mii de copii din țara noastră. În România, 1,38* milioane de copii se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceștia peste 700.000* trăiesc în condiții de sărăcie extremă. Cifrele devin mult mai dramatice în contextul crizei Coronavirus, când categoriile sociale vulnerabile au devenit și mai expuse.

Pe măsură ce pandemia și criza economică se adâncesc, copiii sunt și mai expuși riscurilor: inegalitățile sociale și discriminarea devin mai puternice, crește riscul de abuz, neglijare sau exploatare și, în egală masură, crește riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei.

Mai mult, în mediul rural, odată cu închiderea școlilor, majoritatea copiilor nu au acces la educație, în lipsa dispozitivelor și a condițiilor de studiu online. Totodată, pentru familiile numeroase care locuiesc într-o singură cameră, fără acces la apă curentă sau căldură – este imposibilă menținerea unor măsuri de igienă corecte, izolarea sau prevenirea răspândirii bolii în cadrul unei familii.

DONEAZĂ ACUM

Sărăcia extremă este o lupta zilnică cu viața. Atunci când pe lângă lipsurile zilnice, apar noi nevoi imposibil de acoperit, devine un război imposibil de dus. Peste 60% dintre părinții din mediul rural nu au lucrat în perioada pandemiei. 40% dintre ei nu au reușit să asigure alimente, rechizite, produse de igienă, curățenie, medicamente sau le-au asigurat parțial. Peste 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online.

Tu ce ai alege pentru copilul tău? Mâncare sau căldură? Săpun sau mască de protecție?

Copiii vulnerabili nu vor trece această perioadă fără ajutor. <În viața lor obișnuită, le lipsesc lucruri fundamentale precum apă, mâncare, electricitate și căldură. Acum, le lipsesc în plus toate cele necesare în timpul pandemiei: materiale de protecție, de igienă, siguranța unui venit în familie, echipamente electronice pentru școală.

Dumi are 8 ani și trăiește cu încă 4 frați și mama într-o camera neîncălzită. Adesea, ei nu au suficient de mâncare. Mama lor este singură, iar pe durata pandemiei i-a fost greu să-și păstreze slujba cu ziua. Ea face eforturi că să nu se culce flămânzi, să nu sufere de frig și să aibă curent pentru teme. Dar nu îi este ușor, iar copiii au nevoie de mult mai mult. Este greu de cuprins în cuvinte cât de mult merită acești copii și cât de puțin au.

Pentru că nu cunosc altă viață, copiii nu par să se lovească de aceste lipsuri. Ei s-au născut și adaptat vieții în sărăcia extremă: se joacă fericiți cu funii, butoaie, bucăți de plastic aruncate. Atâta timp cât mama îi iubește și face tot ce poate să aibă un acoperiș deasupra capului și ce mânca, măcar puțin în fiecare zi, ei sunt fericiți. Însă noi știm că nu așa arată fericirea pe care o merită.

Peste 550 de copii fac parte anual din programele sociale SOS de prevenire a separării copilului de familie. Cu toții au nevoie de tine în această perioadă. Donează lunar orice suma pentru ei, și ajută-ne să îi ajutăm. Situația tuturor continuă să se înrăutățească, dar mai ales a lor. Fiecare contribuție contează.

DONEAZĂ ACUM

Copiii din familiile vulnerabile au nevoie să poată merge la școală sau la grădiniță cu capul sus și fără griji, la fel ca ceilalți colegi ai lor: curați, odihniți, cu hăinuțe potrivite vârstei și sezonului, cu un ghiozdan pe care să îl poarte cu plăcere și care să conțină rechizite. Pentru mulți dintre copiii din România, aceste lucruri nu sunt deloc de realizat: acasă nu au nicio sursă de apă, uneori nu au nici curent sau lemne pentru încălzi apa pentru baie înainte de culcare.

Părinții, oricât se străduiesc să câștige suficient pentru toate aceste nevoi, de multe ori nu reușesc. La rândul lor sunt protagoniștii unor povești de viață care îi zguduie chiar și pe specialiștii cu multă experiență de lucru: sunt adulți care au fost copii abandonați, neglijați sau abuzați, care de mici copii au fost trimiși la muncă cu ziua, nu la școală, mame care de adolescente au fost forțate, de propria familie sau de viață, să se căsătorească, părinți neputincioși nu doar pentru că nu au studiile, pregătirea profesională sau șansă de a câștigă suficient astfel încât copiii lor să aibă 3 mese pe zi, dar pe care nu îi ocolesc nici problemele de sănătate grave, care adâncesc și mai mult dramele familiale.

Cum decurge o zi în viața copiilor vulnerabili?

Când dormi într-un pat împreună cu toți frații, nou născutul din familie plânge în timpul nopții, iar dimineața mama îți spune că trebuie să mergi la școală, dar nu are nimic să îți dea pentru micul dejun, nu este deloc ușor să fii copilul cuminte și concentrat, care înțelege ușor și vine cu lecțiile făcute așa cum se așteaptă doamna învățătoare.

Dacă mama nu a avut cum să spele hainele, nu doar pentru că nu are mașină de spălat sau bani pentru detergent, dar nici nu a avut apa pe care de obicei o aduce cu bidonul de la cișmeaua stradală, nu poți fi un copil îngrijit, ba din contră, poți chiar să miroși urat. Copiii râd și încep să îți spună cuvinte jignitoare, doamna te ceartă tot pe tine și te lasă oricum în ultima bancă, fără să te ajute la lecție tot restul zilei. Odată ajuns acasă, nici acolo nu îți poți face lecțiile și nici nu are cine să te ajute. Nici mama, nici tată nu știu să citească. A două zi o iei de la capăt.

Aceste familii au nevoie de sprijin suplimentar acum: de la sprijin temporar cu alimente, produse de igienă, achiziționarea de medicamente , reparații urgențe ale locuințelor, rechizite și îmbrăcăminte pentru copii, până la îndrumare și acompaniere, acolo unde este cazul, pentru obținerea unor drepturi de care nu beneficiază.

Ce facem pentru ei de obicei? Asistenții sociali ascultă poveștile, încearcă să înțeleagă firul vieții celor care le cer sprijinul, fără să îi judece pentru neputințele sau blocajele lor. Da, adesea părinții copiilor cu care lucrăm sunt blocați și nu găsesc sau nu concep ieșirea spre o viață diferită de cea cunoscută până atunci. Fie din lipsă de cunoaștere, de modele în viață , de informații, fie din motive ce țin de dezvoltarea lor psiho-emoțională, de situații traumatizante trăite la rândul lor. Pe baza unor relații individuale create cu fiecare familie, îi ajutăm să își descopere potențialul și să facă pași înainte.

Acum, e nevoie de mai mult. E nevoie de sprijin constant, e nevoie de siguranța zilei de mâine. Ajută-i cu o donație lunară. Puțin pentru ține înseamnă enorm pentru ei. Poți opri donația oricând. Pănă atunci, va schimba destine. Îți vom trimite pe email regulat vești despre situația familiilor pentru care contribui. Donează acum!

Implică-te și tu:
DONEAZĂ ACUM
Îți mulțumim pentru că îți pasă. Fără suportul tău, acești copii nu au nicio șansă.

Nu uita să te abonezi la newsletterul SOS.


* sursa WORLD VISION

Vrei sa afli mai multe despre
SOS Satele Copiilor?

Sari la conținut