Ajuta copiii si familiile vulnerabile cand au cea mai mare nevoie

35 lei
50 lei
75 lei
100 lei
Campurile marcate cu * sunt obligatorii.
Tranzacţia ta este securizata și va fi procesata de EuPlatesc.ro în numele SOS Satele Copiilor România.
Aceasta tranzactie va aparea pe extrasul de cont ca: www.euplatesc.ro.
Poti opri donatia recurenta oricand doresti.
Afla mai multe despre SOS Satele Copiilor România

Dumi are nevoie de ajutorul tau.
Doneaza lunar acum.

DACA AI AVEA BANI DOAR PENTRU SAPUN SAU PAINE PENTRU COPILUL TAU, CE AI ALEGE?

Peste 700 000 de copii din Romania traiesc in saracie extrema. Lupta cu viata in timpul pandemiei este sfasietoare.


Alina are 8 ani si traieste alaturi de mama si 5 frati intr-o camera de 10 metri patrati, fara incalzire. Ar fi o familie extrem de fericita, daca nu s-ar culca flamanzi atat de des, daca nu ar suferi de frig si de lipsa altor lucruri de baza, precum apa si curentul.

Peste 60% dintre parintii din mediul rural nu au lucrat in perioada pandemiei. 40% dintre parinti nu au reusit sa asigure alimente, rechizite, produse de igiena, curatenie, medicamente sau le-au asigurat partial. Peste 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la scoala online.Copiii din familiile vulnerabile au nevoie să poată merge la școală sau la grădiniță cu capul sus și fără griji, la fel ca ceilalți colegi ai lor: curați, odihniți, cu hăinuțe potrivite vârstei și sezonului, cu un ghiozdan pe care să îl poarte cu plăcere și care să conțină caiete, cărți și restul celor necesare la clasă. Pentru mulți aceste lucruri nu sunt atât de ușor de realizat: acasă nu au nicio sursă de apă, uneori nu au nici curent sau lemne pentru încălzi apa pentru baie înainte de culcare.

Părinții, oricât se străduiesc să câștige suficient pentru toate aceste nevoi, de multe ori nu reușesc să o facă. La rândul lor sunt protagoniștii unor povești de viață care îi zguduie chiar și pe specialiștii cu multă experiență de lucru: sunt adulți care au fost copii abandonați, neglijați sau abuzați, tati care de mici copii au fost trimiși la munca cu ziua, nu la școală, mame care de adolescente au fost forțate, de propria familie sau de viață, să se căsătorească, părinți neputincioși nu doar pentru că nu au studiile, pregătirea profesională sau șansă de a câștigă suficient astfel încât copiii lor să aibă 3 mese pe zi, dar pe care nu îi ocolesc nici problemele de sănătate grave, care adâncesc și mai mult dramele familiale.Când dormi într-un pat împreună cu toți frații, nou născutul din familie plânge în timpul nopții, iar dimineața mama îți spune că trebuie să mergi la școală, dar nu are nimic să îți dea pentru micul dejun, nu este deloc ușor să fii copilul cuminte și concentrat, care înțelege ușor și vine cu lecțiile făcute așa cum se așteaptă doamna învățătoare.

Dacă mama nu a avut cum să spele hainele, nu doar pentru că nu are mașină de spălat sau bani pentru detergent, dar nici nu a avut apă pe care de obicei o aduce cu bidonul de la cișmeaua stradală, este posibil că tu să nu apari ca cel mai îngrijit copil, ba chiar să miroși urat. Copiii râd și încep să îți spună cuvinte jignitoare, doamna te ceartă tot pe tine și te lasă oricum în ultima bancă, fără să treacă să te ajute la lecție tot restul zilei. Odată ajuns acasă, nici acolo nu îți poți face lecțiile și nici nu are cine să te ajute. Nici mama, nici tată nu știu să citească. A două zi o iei de la capăt.

Aceste familii au nevoie de sprijin suplimentar acum: de la sprijin temporar cu alimente, produse de igienă, achiziionarea de medicamente , reparații urgențe ale locuințelor, rechizite și îmbrăcăminte pentru copii, până la îndrumare și acompaniere, acolo unde este cazul, pentru obținerea unor drepturi de care nu beneficiază.

Ce facem pentru ei de obicei? Asistenții sociali ascultă povestile, încearcă să înțeleagă firul vieții celor care le cer sprijinul, fără să îi judece pentru neputințele sau blocajele lor. Da, adesea părinții copiilor cu care lucrăm sunt blocați și nu găsesc sau nu concep ieșirea spre o viață diferită de cea cunoscută până atunci. Fie din lipsa de cunoaștere, de modele în viață , de informații, fie din motive ce țin de dezvoltarea lor psiho emoțională, de situații traumatizante trăite la rândul lor. Pe baza unor relații individuale create cu fiecare familie, îi ajutăm să își descopere potențialul și să facă pași înainte.

Acum, e nevoie de mai mult. E nevoie de sprijin constant, e nevoie de siguranta zilei de maine. Ajuta-i cu o donatie lunara. Putin pentru tine inseamna enorm pentru ei.

Implica-te si tu:
DONEAZA ACUM
Iti multumim pentru ca iti pasa. Fara suportul tau, acesti copii nu au nicio sansa.

Nu uita sa te abonezi la newsletterul SOS.

Vrei sa afli mai multe despre
SOS Satele Copiilor?