Posted on / in Stiri

Ajutorare, integrare și înțelegere pentru familiile venite din Ucraina

Rodica Marinoiu este directorul programului SOS din Bacău. Este o persoană implicată în misiunea SOS, iar acest lucru este vizibil și în activitățile pe care le dezvoltă în proiectul de ajutorare pentru copiii și familiile venite din Ucraina.

Pe lângă angajamentul tău față de copiii și familiile din SOS, ai participat imediat la ajutorarea refugiaților din Ucraina. De ce?

Pentru mine, aceasta a fost o chestiune firească. Oamenii aveau nevoie de ajutor și noi puteam să ajutăm. Nu numai eu, ci toți cei de aici în Bacău și de la SOS Satele Copiilor România ne-am implicat imediat. Pentru mine personal, a fost suficient să văd pozele cu oamenii care fug de război în necunoscut. Este responsabilitatea noastră socială să facem tot ce putem pentru a ajuta. Și ne dorim ca atât copiii noștri, cât și cei din programele noastre să crească cu un simț puternic al acestor valori. Pentru a realiza acest lucru, vrem să dăm un exemplu bun.

Cum ajuți refugiații din Ucraina?

În urmă cu câțiva ani, familiile noastre de români s-au mutat din Satul Copiilor SOS Hemeius la Bacău. Drept urmare, am avut șase case goale în sat, pe care le-am deschis imediat familiilor ucrainene. Pe 1 iunie am lansat un program de vară pentru promovarea integrării, acceptării și înțelegerii reciproce între copiii și tinerii ucraineni și cei români din împrejurimi. Există activități educaționale, creative și sportive. Vineri este întotdeauna Ziua Cercetașului, când toată lumea din afara satului copiilor trăiește aventuri comune. Am vrut să creăm un program care să-i facă pe copiii ucraineni să zâmbească și să încurajeze jocul fără griji.

Ce urmează pentru școală după vacanță?

Familiile ucrainene și-au înscris copiii la lecții online și îi sprijinim cu un program de după-amiază la școala primară locală din Hemeius. Copiii și-au pierdut aproape doi ani din școala obișnuită din cauza pandemiei, așa că este crucial să-i readucem la școala obișnuită.

Și cum ajuți părinții?

Unii mai au treaba lor de făcut online, iar noi asigurăm o conexiune la internet rapidă și stabilă. Alții și-au exprimat dorința de a găsi de lucru la nivel local. Unora dintre ei le-am putut găsi locuri de muncă în restaurante sau fabrici locale. Am angajat doi oameni în Satul Copiilor: un tată, Mykolai, care este foarte priceput în meșteșuguri, și Hanna, o mamă foarte devotată, pentru menaj.

Ce părere aveți despre tot ceea ce auziți, despre oroarea războiului din Ucraina?

Dacă nu aș fi putut face ceva, nu ar fi fost bine pentru mine. Dar, cu tot ce am făcut și facem, sunt bine. Sunt mândra că SOS Satele Copiilor România a fost acolo din prima zi. Și tuturor colegilor mei și muncii pe care o facem. Știu că facem ceea ce trebuie! Când văd copii din România și Ucraina îmbrățișându-se, mi se face pielea de găină.

La ce te aștepți în continuare?

Cred că va fi o iarnă grea. Vor veni mai mulți ucraineni. Următorul nostru pas ca SOS Satele Copiilor este, de asemenea, să lucrăm cu familiile ucrainene pentru a le stabili obiectivele pe termen scurt și mediu. Am angajat un coordonator pentru programul nostru de ajutor din Ucraina, care va analiza cu atenție cum putem continua să ajutăm acești oameni. Au avut timp să-și revină și le-am câștigat încrederea. Acum este treaba noastră să îi ajutăm cu sprijin psiho-social.

De la începutul războiului din Ucraina, SOS Satele Copiilor și-a deschis porțile și a oferit un spațiu sigur de locuit pentru copiii și familiile care se aflau în căutarea unui refugiu. În prezent, în cele 3 Sate SOS din București, Hemeiuș și Cisnădie se află 87 de persoane care au acces la un cămin, hrană, servicii medicale, de transport, de suport psiho-pedagogoc și ajutor în demersurile legale. Prin proiectul ce presupune asistența în răspunsul de urgență oferit familiilor din Ucraina au fost sprijinite peste 400 de persoane. Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu SOS Satele Copiilor Internațional și cu ajutorul autoritățile locale din cele 3 zone ale țării.

În paralel, cu o finanțare oferită prin intermediul Federației SOS Children’s Villages International, acordăm granturi nerambursabile autorităților publice locale care furnizează direct servicii de suport pentru familiile venite din Ucraina. Finanțatorul principal al acestui proiect, implementat în România, Ungaria și Ucraina este SOS Children’s Villages Canada, cu fonduri obținute de la Global Affairs Canada. De la începutul proiectului, 350 de persoane au putut beneficia de sprijinul oferit.

 

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS Satele Copiilor România:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei