Jurnal de pandemie 2021: alături de copiii vulnerabili din programele SOS
Primele trei luni din 2021 au și trecut și ne uităm cu mulțumire în urmă. Promisiunea pe care ne-am făcut-o este să reușim să fim alături de copii în continuare, să îi creștem, susținem și ajutăm să se formeze echilibrat pentru viață. Iar în funcție de cât va fi posibil în contextul pandemiei, să le oferim momente de neuitat, care pentru ei vor fi, peste ani, aminitirile frumoase cu familia.
Ce am facut în 2021 până acum
Copiii și-au început anul prin a pune pe hârtie ideile și rezoluțiile pentru următoarele luni. Fiecare are planuri și idei de pus în practică. Mihaela din Satul SOS din Cisnădie își dorește să meargă la mare, să facă mai multe drumeții și mișcare. Își dorește să ajungă într-o echipă de baschet și „să fie cea mai bună”. Este neprețuit să vezi cum aceiași copiii, care au trecut prin prea multe pentru vârsta lor, reușesc să prindă încredere în ei și să aibă curaj să își seteze țeluri mari.
Iar pentru unii dintre copii, care acum învață “să scrie cu litere”, anul 2021 e anul când își doresc să meargă la zoo pentru prima dată. 🙂
Tot în ianuarie am lansat oficial proiectul „Leaving Care – Integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială din regiunea București-Ilfov”. Scopul proiectului este ca până în august 2023, 70 de tineri din sistemul de protecție din București-Ilfov să beneficieze, în funcţie de nevoile lor, de consiliere socială, psihologică, terapii, educaţie pentru viața independentă, acces la servicii medicale, suport şcolar și sprijin pentru locuire. Pratic, vor fi susținuți pentru ca tranziția lor la viața independentă să fie una optimă, iar ei să reușească să se intregreze și să își atingă potențialul.
Proiectul este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și implementat cu sprijinul partenerilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
În februarie copiii au reînceput școala, iar o parte dintre ei chiar fizic! Rică, din Satul SOS din Cisnădie, care este în clasa 0, a fost cel mai încântat. Până acum, cea mai mare parte din experiența lui de a fi elev a fost online, iar revederea cu doamna învățătoare și colegii a fost plină de emoție.
Am continuat sesiunile de trapie pentru copiii din Satele SOS, care au recomandarea de a accesa aceste servicii. Sesiunile sunt individuale și de grup și sunt susținute de specialiști cu experiență. Copiii au aici ocazia de a își înțelege mai bine emoțiile, reacțiile și de a le folosi într-un mod pozitiv. Rezultate terapiilor se vor vedea în timp, însă este important să aibă parte de ea acum în copilărie, doarece este perioadă cea mai intensă de formare emoțională. Copiii care vin în Satele SOS au nevoie de ani de zile pentru a-și regăsi echilibrul, încrederea în ei și bucuria copilăriei
Familiile din comunități dezavantajate din zona București – Ilfov, au primit în continuare sprijin pentru a deprinde o alimentație sănătoasă. Le-am oferit fructe și legume, iar copiii știu acum care alimente bune pentru ei, care îi vor ajuta să crească mari, să aibă energie și să se concentreze la școală. Împreună cu fructele, copiii și părinții lor au primit încă o rezervă de măști și dezinfectant pentru a se proteja de virus.
Andreea din Satul SOS din Bacău a participat la evenimentul internațional de lansare a raportului european “Our Europe, Our Rights, Our Future”. Andreea i-a adresat comisarului european Nicolas Schmit câteva întrebări în cadrul conferinței și a reprezentat cu responsabilitate opinia celor peste 250 de copii și tineri din sistemul SOS, din 9 țări ale lumii. În urma consultărilor, preocupările copiilor și tinerilor care au participat la realizarea raportului sunt legate de situația financiară și greutățile familiei biologice și lipsa de informații după separare de aceștia, discriminarea de care au parte la școală și în comunitate, ca beneficiari de servicii sociale și lipsa de implicare a lor în decizii cu privire la plasamentul lor în sistemul de protecție specială. Am fost mândri de faptul că vocea tinerei Andreea s-a auzit tare și plină de curaj.
Raportul european “Our Europe, Our Rights, Our Future” a fost realizat de Save the Children, World Vision, Eurochild, UNICEF și Child Fund.
În martie am început să ne mărim echipa de Agenți Fundrasing. Cunoști oameni cu energie care sunt gata pentru un job cu atitudine? Te rugăm, dă-le de veste despre jobul flexibil prin care pot schimba viața copiilor aflați în grija noastră. Mai multe detalii aici.