Posted on / in Stiri

Sfaturi utile: Cum vorbim cu copiii noștri despre situația din Ucraina?

Copiii noștri, indiferent de vârstă, se pot simți anxioși de ultimele știri venite din Ucraina. Vă lăsăm mai jos câteva sfaturi despre cum putem aborda acest subiect sau orice alt subiect delicat.

Nu minimiza lucrurile

Cu siguranță nu trebuie să le oferim fiecare detaliu copiilor noștri, indiferent de vârsta lor, dar nici nu-i putem minți. Putem explica gravitatea situației, fără ca ei să aibă nevoie să știe totul. Trebuie doar să le să le recunoaștem sentimentele de îngrijorare pe care le avem. Dacă cer detalii, cum ar fi „vor muri oamenii?” Trebuie să fim sinceri: „Chiar sper că nu, dar s-ar putea întâmpla. Mi se pare îngrijorător, ce simți despre asta?”.  Îi putem ghida și îi putem face să înțeleagă că deși se pot simți nefericiți sau îngrijorați, aceste sentimente pot fi tolerate.

Cea mai valoroasă frază inventată poate fi ”Nu știu”

Nu trebuie să avem toate răspunsurile, pentru că trebuie să recunoștem, chiar nu știm tot. ”Cât poate dura războiul? Câte persoane vor fi afectate?” Sunt întrebările la care nimeni nu are un răspuns și nu are rost să încercăm să ghicim. Trebuie să recunoaștem sentimentele de anxietate, îngrijorare și neajutorare pe care astfel de situații le declanșează. Putem să ne întrebăm copiii ce și-ar dori să facă în astfel de momente.  Dacă nu știu, putem să le recunoștem că nici noi nu știm, dar putem discuta mai mult despre asta, dacă își doresc.

Trebuie să păstrăm linia de comunicare deschisă

Situația actuală poate, din păcate, să continue multă vreme de acum încolo. Știrile pot deveni și mai îngrijorătoare. Este important ca cei mici să știe că pot reveni oricând asupra subiectului și pot vorbi deschis cu noi. Nu trebuie sub nicio formă să încheiem discuția spunându-le că războiul se va termina curând. Trebuie să le recunoștem că da, este o situație îngrijorătoare și este greu când nu este nimic ce putem face. Trebuie să stăm cu ei și să-i facem să-și recunoască sentimentele și să le reamintim că pot vorbi cu noi oricând.

Nu trebuie să fim subiectivi

Indiferent pe cine considerăm că greșește sau nu, nu putem face astfel de afirmații în fața copiilor, pentru că vor prelua informația ca fiind un fapt adevărat. Dacă spunem că războaiele se întâmplă pentru că oamenii răi vor să-i rănească pe cei buni, avem dreptate? Chiar dacă este clar cine este personajul pozitiv și cine cel negativ, l-ar ajuta pe copil să știe că se petrece o nedreptate sau îi va crește anxietatea?

 

Sursa: SOS Children’s Villages International

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS Satele Copiilor România:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei