Posted on / in Stiri

Dan Marcoci, omul din spatele programului de urgență Bacău

De la începutul crizei declanșate de războiul din Ucraina, aproape 200 de persoane – copii și familiile acestora au găsit un loc sigur în Satele SOS. O parte din ele au fost doar în tranzit, altele au stat mai mult. Le-am fost alături din primul moment, de cum au început să intre în țară și am lansat programul de urgență destinat familiilor vulnerabile venite din Ucraina, în toate cele 3 programe SOS.
Dan Marcoci este coordonator local program de urgență SOS Bacău și are în grijă familiile găzduite în comuna Hemeiuș.

  1. Cum ți s-a schimbat viața de când lucrezi pentru programul de urgență destinat familiilor vulnerabile venite din Ucraina?

Mi s-a oferit oportunitatea de a explora un domeniu nou pentru mine, ce are un scop nobil, de sprijin a unor persoane aflate într-un moment mai puțin favorabil în viața lor. Am șansa să interacționez permanent cu persoane provenite din alte culturi, cu care constat, zi de zi, că am foarte multe lucruri în comun. Experiența noilor provocări, cu diferite probleme, la care căutăm să găsim permanent soluții, generează însă și satisfacții pe măsură.

 

  1. Un moment memorabil din interacțiunea avută cu copiii veniți din Ucraina, care se află acum la SOS Satele Copiilor

Rodion are doar 5 ani, iar până la vârsta aceasta și-a pierdut părinții naturali și a trecut printr-un război, fiind nevoit să-și părăsească locuința bombardată, prietenii și grădinița din Ucraina. A luat-o de la capăt în Hemeiuș, fiind înscris la cursurile școlare, dar și de karate. Când a mers în excursie la Slănic Moldova, a văzut pentru prima oară un munte. Sunt experiențe pe care unii nu le trăiesc într-o viață, dar Rodion este puternic de mic. Se joacă, învață limbi străine și, cel mai important, zâmbește de fiecare dată când ne întâlnim.

 

  1. În ce constă procesul de integrare a familiilor venite din Ucraina, în Satul SOS din Hemeiuș și în comunitatea locală?

Familiile venite din Ucraina beneficiază în primul rând de cazare în condiții bune, dar și de sprijin în ceea ce privește nevoile lor într-o țară străină (documente, servicii medicale etc.) Și pentru că ne dorim să privească această etapă a vieții lor ca pe o perioadă cât mai plăcută, încercăm să organizăm permanent activități interactive. Am mers împreună în excursii, le-am oferit familiilor venite din Ucraina posibilitatea să se relaxeze activ prin sport, grădinărit, dar și să se dezvolte individual prin participarea la cursuri de limbi străine. O parte dintre aceștia au început o viață nouă aici, angajându-se la SOS Satele Copiilor (la Hemeiuș avem doi angajați din Ucraina) sau la firme din zonă, iar alții și-au adaptat munca, continuându-și activitățile online. Pentru copiii aflați aici urmează o vacanță interactivă pentru că în curând vom începe școala de vară cu sport, ateliere, jocuri, excursii și multe surprize plăcute. La activități vor participa atât copiii din Ucraina, cazați în Satul SOS din Hemeiuș, cât și copii din comuna Hemeiuș.

 

  1. Cum sunt familiile acum, la aproape 4 luni de la începerea războiului?

Chiar dacă pentru moment familiile venite din Ucraina au găsit o zonă stabilă, există o  incertitudine în rândul acestora în ceea ce privește perspectivele vieților lor pe termen mediu și lung. Nimeni nu poate anticipa cu exactitate cum va evolua conflictul militar din Ucraina. Și aici mă refer la locuințele care au fost abandonate în țara de origine, la locurile de muncă, rudele și cercul de prieteni și tot ceea ce au pierdut în mod forțat de voința lor, ulterior declanșării acestui război.

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS Satele Copiilor România:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei