
Intrebări și răspunsuri: COVID-19 ȘI PROTEJAREA COPIILOR
Raspandirea alarmanta a virusului COVID-19 ne-a determinat sa luam masuri in toate Satele si Comunitatile de Tineri SOS, pentru a asigura sanatatea si siguranta celor peste 150 de copii, precum si a intregului personal.
Suntem aproape de familiile aflate in dificultate, mentinem legatura telefonic cu acestea si suntem pregatiti sa intervenim acolo unde este nevoie. Tinem legatura cu autoritatile locale pentru ca este important sa ramanem impreuna.
Cu totii urmam cu strictete recomandarile autoritatilor nationale si urmarim indeaproape situatia si indicatiile doar din surse oficiale.
Din motive de siguranta, toate vizitele, evenimentele in parteneriat si activitatile de voluntariat au fost suspendate.
Gasiti mai jos o serie de Intrebari si Raspunsuri despre cum sa protejam copiii in aceasta perioada, bazate pe informatii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF.
Cum afecteaza copiii virusul COVID-19?
Deoarece COVID-19 este un virus nou, nu exista inca suficiente informatii sau experienta despre cum afecteaza copiii. Persoanele de toate varstele pot fi infectate cu acest virus, dar, din datele de pana acum, acesta a afectat un procent mult mai mic de copii.
Cum sa reactioneze parintii sau cei care ii ingrijesc pe copii daca apar simptome?
Adultii ce au ingrija copii cu simptome de COVID-19 trebuie sa solicite asistenta medicala. Cu toate acestea, retineti ca, deoarece este si sezonul gripei in multe parti ale lumii, tusea, stranutul si febra pot fi, de asemenea, simptome ale racelii sau gripei comune.
Este esential sa se evite spatiilor publice, pentru a preveni raspandirea simptomelor catre altii. In cazul in care un copil prezinta semne de boala, trebuie cerut de urgenta sprijin medical avizat.
Cum sa il pregatim pe copil sa evite raspandirea virusului?
Toti copiii trebuie sa invete notiunile de igiena. Spalatul pe maini, tuse sau stranut in cotul flexat, fara a atinge ochii, nasul si gura, daca nu si-au spalat corect mainile sunt cateva masuri care ar trebui invatate pentru a evita raspandirea in continuare a virusului. Link aici:
Cum sa imi linistesc copilul?
Schimbarile in rutina zilnica a copiilor le poate provoca stres. Daca este posibil, creati oportunitati pentru copii sa se relaxeze si sa se joace si explicati-le, intr-un limbaj simplu, ca sunt in siguranta. Pastrati rutina si un program regulat cat mai mult posibil, in special inainte de culcare.
Ce sa ii spun copilului meu despre ce se intampla?
Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza urmatoarea formulare „Trebuie sa stai acasa/ la spital, deoarece este mai sigur pentru tine si prietenii tai. Stiu ca este greu (poate infricosator sau chiar plictisitor) uneori, dar trebuie sa respectam regulile pentru a ne pastra pe noi insine si pe ceilalti in siguranta. Lucrurile vor reveni la normal in curand.”