Posted on / in Stiri

Membrii Vocea Tinerilor SOS, la Senat, în dialog cu decidenții

Aproape 50 de tineri din programele SOS și din serviciile partenerilor au venit la Senatul României și au dezbătut, joi, 18 ianuarie, în cadrul conferinței ”Vocea noastră contează”, alături de decidenți, subiecte de interes pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție specială și din familii și comunități vulnerabile.

Tinerii din sistemul de protecție specială, dar și tinerii din familii vulnerabile își doresc să aibă o voce comună puternică, să aducă schimbări în jurul lor, să fie implicați în deciziile care le afectează viața și să creeze relații de încredere cu adulții din jurul lor. Pentru aceasta au nevoie să se simtă ascultați, luați în serios, tratați de la egal la egal. Participarea nu înseamnă că tinerii obțin întotdeauna ceea ce vor, participarea înseamnă colaborare între adulți și tineri, înseamnă împărțirea puterii de decizie.

La dialog s-au alăturat Natalia Intotero – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Rareș Achiriloaie – Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Oana Țoiu – Deputat, Președinte Comisia pentru tineret și sport, Mara Calista – Deputat, Vicepreședinte Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, Daniela Boșca – Director Executiv FONPC și alți reprezentanți ai instituțiilor statului.


”Consider că este foarte importantă participarea tinerilor la luarea deciziilor în politicile publice și este important să investim mai mult în partea de consiliere și de prezentare a opțiunilor de viață, ca mai apoi ei să aleagă ce li se potrivește mai bine. Ușa ministerului este deschisă tinerilor, indiferent că sunt parte dintr-un internship, din organizații neguvernamentale, asociații studențești sau nu. Ne-am bucura să fim gazda tinerilor pentru câteva zile, pentru a fi ascultați și pentru a asista personal la discuțiile din proiectele pe care le dezvoltăm.”
Natalia Intotero – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

”Începând de anul acesta, vom include tineri și copii în ședințele Consiliului de Coordonare de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Îi așteptăm pe tineri să se implice în luarea deciziilor privind politicile publice.” Rareș Achiriloaie – Președinte ANPDCA

Conferința Vocea noastră contează! a marcat finalul proiectului „Laborator participativ: capacitare și advocacy pentru implicarea tinerilor în construcția politicilor și programelor sociale adresate lor”. Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de dezvoltare a tinerilor ca viitori adulţi activi social, care se implică în viaţa comunităţilor din care provin.

„Am dus Vocea Tinerilor mai departe, către școală, proiect pe care doamna dirigintă l-a primit cu căldură și, împreună, am organizat o discuție despre bullying la noi în liceu. Toți colegii mei s-au implicat și au considerat activitatea foarte utilă pentru combaterea situațiilor neplăcute apărute între elevi. Temele de dezbatere sunt multe și nu se opresc aici, iar eu sper să fiu o voce pentru generațiile viitoare!” Gabi, Membru Vocea Tinerilor SOS

 

Încheiem acest proiect cu niște certitudini. Nu putem derula la nivel de organizații private sau instituții publice, locale sau naționale, politici și programe dedicate tinerilor, fără a-i implica în mod direct. Nu este întotdeauna confortabil, dar avem obligația să facem acest exercițiu de ascultare, de consultare și de asumare a deciziilor pe care le luăm alături de ei, pentru ei. Felicit toți tinerii din proiect – fie din consiliul Vocea tinerilor, fie cei care au devenit formatori și sunt, la rândul lor, modele pentru ceilalți tineri din comunitățile din care fac parte pentru implicare, curaj și pentru încrederea pe care au în noi, adulții din jurul lor. Mulțumim tuturor participanților la acest proiect – specialiști, parteneri, decidenți, finanțatori și îi asigurăm că nu ne oprim din efortul nostru de a-i ajuta pe tineri să aibă un viitor mai bun.
Ne dorim ca acest demers să devină un model la nivel național, deschis tinerilor din medii vulnerabile și nu numai, pentru că vocea lor trebuie să fie auzită, trebuie să conteze!
” Diana Podaru – Director General SOS Satele Copiilor România

În cadrul proiectului, tinerii au creat și publicat documentul Manifest pentru participare prin care solicită să fie implicați în mod egal cu adulții la procesele de luare a unor decizii, își doresc acces la educație non-formală și spații adecvate pentru desfășurarea de activități pentru copii și tineri în mediile rurale.

 

În plus, la conferință am lansat podcastul „Cu TINEri, pentru TINEri, vocea noastră contează”, un material informativ care cuprinde șase episoade video, filmate împreună cu decidenții, pe cinci tematici alese de tineri.

#1 Partea I: Nimic pentru noi, fără noi! Drepturile copiilor și tinerilor și sistemul de protecție specială, cu Sanda-Maria Rușanu și Oana Țoiu 

#1 Partea a II-a:  Nimic pentru noi, fără noi! Drepturile copiilor și tinerilor și sistemul de protecție specială, cu Rareș-Petru Achiriloaie 

#2 Climatul școlar și sănătatea mintală a tinerilor, cu Nicu Ștefănuță și Sorin Ion

#3 Dreptul la sănătate mintală pentru tinerii din medii vulnerabile, cu Cătălina Constantin 

#4 Acces la educație non-formală și educație pentru sănătate, cu Miruna Covaci și Mara Calista

#5 Dezvoltarea tinerilor și participare, cu Natalia Intotero și Diana Podaru

Mai multe informații despre proiectul Laborator Participativ pot fi găsite AICI.

Proiect derulat de Asociația SOS Satele Copiilor România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a contribui la o mai mare adaptare a politicilor și programelor sociale care se adresează tinerilor din îngrijire alternativă sau din programele de prevenire a separării copilului de familie. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru

Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei