Oferim viitor copiilor, de 30 de ani, în România și în județul Sibiu
SOS Satele Copiilor România a sărbătorit 30 de ani de activitate în România și 30 de ani de implicare în viețile copiilor din județul Sibiu, printr-un eveniment special, Garden Party, organizat pe 5 septembrie în Satul SOS Cisnădie.
Evenimentul a adus aproape copiii și tinerii din programele SOS, foști beneficiari, specialiști SOS, reprezentanți ai autorităților locale și județene, instituții de protecția copilului și asistență socială, companii partenere.
”Este pentru a doua oară când ajung într-unul dintre Satele SOS și, de fiecare dată, am rămas plăcut surprinsă de tot ceea ce ați reușit să construiți pentru acești copii, pentru ca ei să se simtă ca acasă. La mulți ani pentru cei 30 de ani de activitate!” Mădălina Dina, reprezentant al Băncii Transilvania
„Suntem tare mândri să sărbătorim împreună cu voi această reușită incredibilă: 30 de ani de activitate! Cu ani în urmă, am decis să ne implicăm în problemele sociale ale comunității și ne-am dorit să extindem aceste activități. A face acest lucru, este un mare privilegiu și, de asemenea, o mare responsabilitate: aceea de a aduce o schimbare în viața cuiva. Pentru a avea succes în acest sens, ai nevoie de parteneri stabili și de încredere. Noi am găsit unul în SOS Satele Copiilor. Care este o organizație cu adevărat stabilă și are toată structura necesară pentru ca oamenii să aibă succes.” Linier Patrick, reprezentant al Star Assembly
Printre participanții prezenți la evenimentul susținut de Banca Transilvania s-au numărat vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu – Vasiu Vlad, Subprefectul județului Sibiu – Sebastian Șebu, Directorul General Adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu – Dinescu Roxana și Directorul Executiv în cadrul Direcției de Asistență Socială – Primăria Sibiu – Sabău Mihaela, Primarul orașului Cisnădie – Gheorghe Huja.
Evenimentul a fost cu atât mai emoționant, cu cât a fost prezentat de una dintre beneficiarele programului SOS de îngrijire alternativă, care locuiește de 12 ani în Satul SOS Cisnădie. A fost o zi festivă, ce a avut în centru implicarea în viețile copiilor care au cea mai mare nevoie de ajutor, o zi despre familie, tineri realizați și despre echipa SOS care face toate aceste lucruri posibile. Finalul zilei a fost marcat de copiii din Satul SOS Cisnădie, care au cântat pe scenă ”La mulți ani!”, dar și de un tur al Satului SOS, oferit invitaților.
„100.000 de beneficiari. Vorbim despre vieți de copii, tineri, familii vulnerabile din comunități defavorizate și vorbim despre mame singure, cu copii, din Ucraina. Fără oameni, nu am fi astăzi aici. Vreau să mulțumesc fiecărui om din echipa SOS și tuturor partenerilor, prietenilor și autorităților locale pentru că ne-ați sprijinit să scriem povești de succes. În spatele fiecărei povești de succes este un copil mai puțin norocos, dar care a avut șansa să ne întâlnească pe noi. În spatele fiecărei povești de succes este o echipă fantastică, cu o muncă enormă. În spatele fiecărei povești de succes, sunteți voi. Vă mulțumim!” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România
În cadrul evenimentului aniversar, atmosfera a fost susținută de:
- Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului
- Maria Cojocaru & The Band
Programul SOS din Sibiu a luat naștere în 1993, cu primul Sat SOS construit în România, în Cisnădie. Până în prezent, peste 200 de copii au fost susținuți să aibă o copilărie fericită. Aici, este locul unde copiii si tinerii rămași fără protecția familiei au parte de îngrijirea și dragostea de care au nevoie, pentru a se dezvolta armonios și pentru a-și îndeplini visurile.
Doi ani mai târziu, a fost înființată Grădinița SOS Cisnădie. 1.100 de copii din Satele SOS, dar și din comunitatea locală au primit acces la educație, au participat împreună la activități și și-au creat prieteni noi.
Tabăra socială SOS Cisnădie s-a deschis în 1997. Peste 2.400 de copii din toate județele țării au beneficiat gratuit de activități educative și recreative. În 2023, tabăra și-a deschis porțile și pentru grupurile de familii venite din Ucraina și care acum locuiesc în Satele SOS din România.
Programul SOS de prevenire a separării copiilor de părinți (SOS Serviciul de Asistență Comunitară Sibiu) a fost deschis în 2004, pentru a răspunde nevoilor din comunitate. Familiile vulnerabile care se află la risc de separare sunt sprijinite să rămână alături de copiii lor și să depășească situația dificilă în care se află. Au fost ajutate peste 500 familii și aproape 1.800 de copii și tineri, până în prezent. Programul s-a desfășurat în localitățile Cisnădie, Roșia, Vurpăr, Sadu, Chirpăr, municipiul Sibiu, Ațel, Valea Viilor, Avrig, Agnita, Slimnic, Brateiu. În prezent, în programul SOS de prevenire a separării copiilor de părinți Sibiu, mai sunt 85 de familii cu 248 de copii și tineri.
În 2022, din cauza crizei umanitare, a fost înființat programul de urgență SOS, pentru familiile venite din Ucraina.
”30 de ani de când activăm în România. Vă mulțumim încă o dată pentru implicare și ne dorim să rămâneți și în continuare alături de noi. Nu am fi reușit să facem atâtea lucruri frumoase pentru copii, fără sprijinul vostru: colegi și parteneri.” Mariana Rusu, Manager Serviciu Rezidențial, Program SOS Sibiu
30 de ani SOS Satele Copiilor în România – mii de familii ajutate, sute de tineri crescuți în casele SOS
De 30 de ani, SOS Satele Copiilor România oferă o familie iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și îi susține și protejează pe cei care riscă să o piardă. Peste 500 de copii și tineri au avut parte de îngrijire în case de tip familial, peste 1.300 de familii vulnerabile au fost asistate, iar peste 4.500 de copii au fost sprijiniți să rămână alături de părinți. La nivel național, SOS Satele Copiilor România derulează programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Serviciile de Asistență Comunitară, Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, Serviciul de Asistență Maternală, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile. Din 2022, SOS Satele Copiilor implementează și programe dedicate familiilor din Ucraina.
Vă puteți implica în povestea SOS Satele Copiilor România, prin trimiterea unui SMS, cu textul MAMA, la 8864. Valoarea donației este de 4 euro.
Mai multe despre Programul SOS Sibiu aici: https://www.youtube.com/watch?v=eEwd0rXs2XQ