SOS lansează broșura Muncile grele și periculoase în agricultură nu sunt pentru mine. Sunt copil și am nevoie de protecție!”

SOS Satele Copiilor România recunoaște Ziua Mondială de Luptă Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, marcată în mai multe țări ale lumii în data de 12 iunie. În prezent, la nivel internațional, se estimează că peste 215 milioane de copii lucrează cu normă întreagă și sunt supuși muncilor grele și periculoase. În aceste condiții, este datoria noastră să intervenim cu resursele pe care le avem și să încercăm să le readucem acestor copii șansa la o copilărie adecvată, cu acces la educație, la hrană nutritivă, la joacă și servicii medicale.

 

În acest sens, asociația noastră, împreună cu Fundația Telekom România au derulat în perioada 20 august 2015 – 19 aprilie 2016 proiectul Muncile grele și periculoase în agricultură NU sunt pentru mine! Sunt copil și am nevoie de protecție! Proiectul a vizat patru localități rurale din județul Bacău și a fost realizat în colaborare cu DGAPSC Bacău și Camera Agricolă Județeana Bacău. Beneficiarii proiectului au fost familiile cu copii cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani, care nu mai frecventează școala, precum și profesioniștii din comunele băcăuane incluse în proiect, reprezentanții DGASPC Bacău, membrii echipei intersectoriale locale și specialiști în agricultură.

 

În cadrul proiectului, am realizat o broșura informativă care se adresează atât agricultorilor cât și specialiștilor în asistența socială, precum și oricărei persoane responsabile care poate interveni atunci când este martorul unei situații nedrepte, în care un copil sau mai mulți sunt exploatați prin muncă. Din broșura pe care o puteți răsfoi aici, veți afla care sunt cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor, ce sunt muncile periculoase sau cele fizice extenuante, care sunt diferențele dintre pericole și riscuri, cum putem evita expunerea copiilor la accidente și condiții precare de trai. De asemenea, veți afla ce putem face pentru a-i proteja pe copii de această formă de abuz.