Lansăm două publicații aliniate Convenției ONU privind drepturile copilului
7 decembrie, 2017 . În cadrul mesei rotunde destinată dezbaterilor pe tema „Plasamentul copiilor și integrarea lor în famile”, SOS Satele Copiilor lansează traducerea în limba română a două publicații aliniate Convenției ONU privind drepturile copilului:
- „Liniile Directoare privind îngrijirea alternativă a copiilor – Un cadru al Organizației Națiunilor Unite”,
Ediție în limba engleză elaborată de SOS Children’s Villages International împreună cu International Social Services în anul 2010,
și
- „Liniile directoare privind reintegrarea copiilor”.
document elaborat în anul 2016 de către Inter-agency group on children’s reintegration.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului, cu sprijinul Federației Organizațiilor pentru Copil (FONPC) și al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, și a reunit reprezentanți ai unor insituții de specialitate, organizații neguvernamentale și alți actori relevanți din cadrul sectorului social. În cadrul dezbaterilor a fost incurajat schimbul de experiență între specialiști, în contextul principalelor teme evidențiate în cele două ghiduri.
În România, conform statisticilor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la finalul lunii iunie 2017, peste 56.000 de copii se aflau în sistemul de protecție specială.
SOS Satele Copiilor România susține cu tărie dezinstituționalizarea copiilor și de peste 25 de ani dezvoltă în România programe specifice adresate atât copiilor aflați la risc de separare de părinți, cât și celor lipsiți de îngrijirea părintească. În prezent organizația neguvernamentală lucrează cu 11 comunități rurale și urbane mici și susține aproape 800 de copii pentru a rămâne alături de părinții lor. De asemenea, oferă servicii de îngrijire alternativă pentru aproape 200 de copii și tineri.
„Liniile directoare privind îngrijirea alternativă a copiilor” evidențiază necesitatea unor politici și practici relevante cu privire la două principii: cel al necesității și cel al adecvării. În centrul principiului necesității se află dorința de a sprijini copiii pentru ca aceștia să rămână în familiile lor și să fie îngrijiți de acestea. Scoaterea oricărui copil din familia sa trebuie să fie o măsură la care să se apeleze în ultimă instanță, iar înainte ca aceasta să fie luată este necesară o evaluare participativă riguroasă. În ceea ce privește principiul adecvării, „Liniile directoare privind îngrijirea alternativă a copiilor” definesc o gamă de opțiuni corespunzătoare de îngrijire alternativă.
„Prin tot ceea ce întreprindem susținem schimbarea pentru îmbunătățirea vieții copiilor. Răspundem nevoilor individuale ale copiilor, asigurăm participarea copilului și a familiei sale în procesul de îngrijire, acționăm în parteneriat și mobilizăm toate reursele disponibile în comunitățile în care activăm.” a declarat Diana Podaru, Director General, SOS Satele Copiilor România.
„Liniile Directoare privind îngrijirea alternativă a copiilor – Un cadru al Organizației Națiunilor Unite”
„Liniile directoare privind reintegrarea copiilor”
Despre SOS Satele Copiilor România
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, organism care derulează programe în 134 de ţări ale lumii. Organizatia este prezentă în România de 27 de ani şi este furnizor acreditat de servicii sociale licențiate.
SOS Satele Copiilor România îşi desfăşoară activitatea prin 3 programe la nivel naţional: în Bucureşti, Cisnădie – Sibiu şi Hemeiuş – Bacău.
Activitatea organizaţiei este centrată pe asistarea şi sprijinul acordat copiilor care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiei biologice.
În prezent, 1000 de copii și tineri sunt sprijiniți direct de organizație, dintre care aproape 200 cresc în Satele SOS România.
Totodată, un număr de 40.000 de persoane au participat la programele de asistență și îndrumare, derulate împreună cu partenerii de proiecte.
SOS Satele Copiilor România derulează, în paralel, servicii de prevenţie a abandonului, prin Centrele de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi.
SOS Satele Copiilor Romania
Calea Floreasca nr.165, sector 1, Bucuresti
www.sos-satelecopiilor.ro
www.facebook.com/SOSSateleCopiilor