Poziția oficială a SOS Satele Copiilor România privind raportul publicat de CSI
În data de 6 iunie, Federația SOS Children`s Villages International a publicat un raport privind siguranța și integritatea copiilor și tinerilor din sistemul de protecție, document care urmărește situația unor cazuri punctuale de abuz și nereguli din câteva tări membre din afara Europei.
În urma unor suspiciuni apărute în 2021, Senatul SOS Children`s Villages International a înființat urgent Comisia Specială Independentă (CSI) pentru a verifica acuzațiile aduse și a demarat o anchetă internă, care s-a derulat pe durata a doi ani de zile. Concluziile și recomandările în urma anchetei se regăresc în raportul final, care a fost făcut public pe site-ul oficial al Federației SOS Children`s Villages International, respectând angajamentul de transparență.
Pe durata anchetei, federația a activat un sistem global de reprezentanți legali pentru a susține nevoile copiilor și tinerilor și a oferit sprijin integral și individualizat pentru peste 500 de beneficiari afectați. La nivel de federație, a fost adoptat un nou cod de conduită și au fost îmbunătățite politicile de protecție a copiilor și tinerilor.
Atât federația internatională, cât și SOS Satele Copiilor România condamnă abuzul și orice formă de violență împotriva copiilor și adulților din programele SOS și nu numai. SOS Satele Copiilor România este alături de beneficiarii afectați, își exprimă regretul pentru toate cele întâmplate și își continuă misiunea de a proteja fiecare copil aflat în situație de risc.
În România, siguranța beneficiarilor SOS este primordială și ne supunem legislației în vigoare privind protecția copilului. Mai mult, am dezvoltat intern proceduri și standarde de înaltă calitate, monitorizăm constant și asigurăm supervizare personalului de îngrijire și nu numai. SOS Satele Copiilor România este parte din proiectul internațional “Aplicarea comportamentelor sigure: Prevenirea și răspunsul la violența în rândul copiilor fără sau în risc de a pierde îngrijirea părintească (Applying Safe Behaviours: Preventing and Responding to Peer Violence Amongst Children Without or at Risk of Losing Parental Care)”, dedicat siguranței copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să recunoască abuzul, să îl evite și să îl semnaleze profesioniștilor.
–
De 30 de ani, SOS Satele Copiilor România oferă o familie iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și îi susține și protejează pe cei care riscă să o piardă. La nivel național, SOS Satele Copiilor derulează programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile. Din 2022, SOS Satele Copiilor implementează și programe dedicate familiilor din Ucraina.
Asociația SOS Satele Copiilor România este considerată un model de bună practică în protecția copilului și se numără printre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă pentru tinerii din sistemul de protecție.