SOS Satele Copiilor – inceputuri

Istoria Federatiei SOS Children’s Villages International incepe acum peste 60 de ani, cand medicul austriac Hermann Gmeiner a gasit o solutie pentru a ajuta orfanii si copiii ramasi fara casa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

 

In 1949, cu echivalentul a doar 40 de dolari in buzunar, Gmeiner a inceput in Imst – un oras mic din Tirolul austriac, constructia primului adapost pentru copiii ai caror parinti au murit in timpul razboiului. Gmeiner, a carui mama a murit cand era foarte tanar, a conceput proiectul sau social, din dorinta de a replica modelul clasic de familie.

 

Datorita serviciilor de ingrijire de tip familial oferite, SOS Children’s Villages International a obtinut recunoastere la nivel mondial si fondatorul sau a fost nominalizat in repetate randuri la Premiul Nobel pentru Pace. Din 1949 pana astazi, in peste 134 de tari din intreaga lume, satele SOS au la baza aceleasi principii.

misiune1

 

SOS Satele Copiilor Romania este o organizatie neguvernamentala, care isi desfasoara activitatea prin 3 programe la nivel national in Bucuresti, Cisnadie – Sibiu si Hemeius- Bacau si are ca scop asistarea si sprijinul acordat copiilor care au pierdut sau risca sa piarda ingrijirea familiei lor biologice.

 

Servicii

 

Oferim ingrijire alternativa de calitate pentru copiii care nu mai pot sta in grija familiilor biologice, prin serviciile cu componenta de crestere si ingrijire de tip familial si a comunitatilor de tineri.

 

Intarim capacitatea familiilor. Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Parinti ajuta familiile dezavantajate sa aiba grija de copiii lor pentru a evita separarea acestora, prin intarirea capacitatii lor de a-si proteja si ingriji copiii.

 

Realizam planuri individualizate pentru fiecare copil aflat in grija noastra. Copiii care au pierdut ingrijirea familiilor biologice sunt preluati de SOS Satele Copiilor si plasati in familii SOS. Acestea asigura ingrijire individualizata copiilor, promovand dezvoltarea, educatia si sanatatea fiecarui copil.

 

Oferim copiilor sansa de a-si exersa drepturile. Bazandu-se pe spiritul Conventiei ONU privind Drepturile Copiilor, SOS Satele Copiilor sprijina drepturile copiilor si crede cu tarie in ideea ca un copil se dezvolta cel mai bine intr-un mediu familial.

 

Au trecut 20 de ani de cand schimbam viitorul copiilor din Romania, doua decenii in care am construit trei sate SOS si in care sute  de copii au crescut, au visat, au invatat si au devenit adulti responsabili.

Site global SOS Satele Copiilor

http://www.sos-childrensvillages.org/

SOS Satele Copiilor Romania

 

1990

In luna iunie se semneaza Convenţia de colaborare intre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si organizatia SOS Kinderdorf International din Austria, iar la 26 noiembrie se infiinteaza SOS Satele Copiilor Romania, ca asociatie nationala cu personalitate juridica.

 

1991

Incepe constructia celor doua Sate SOS in Bucuresti si in Cisnadie, judetul Sibiu.

 

1992

Se organizeaza la Bucuresti prima serie a cursului “Scoala Mamei SOS” pentru pregatirea de mame sociale si sunt create doua case “pilot” pentru primii 16 copii.

 

1993

La inceputul anului primele familii SOS se muta in casa noua, iar in octombrie sunt inaugurate oficial cele doua Sate SOS, din Bucuresti si Cisnadie.

 

misiune3

1994

Se constituie Biroul National de Coordonare ce monitorizeaza starea proiectelor si se ocupa de functionarea normal si dezvoltarea acestora.

 

1995 – 2013

Perioada in care functioneaza gradinita SOS Cisnadie.

 

1997

Se deschide Tabara de Vacanta SOS Cisnadie.

Isi incepe activitatea Gradinita SOS Bucuresti.

 

1998

Este anul in care se lanseaza primul Proiect de Prevenire a Separarii Copilului de Familia sa, si se adreseaza familiilor sarace cu multi copii si cu risc crescut de abandon.

 

misiune4

1999

Este anul in care se infiinteaza SOS Comunitatea de Tineri 1 Bucuresti, continuarea fireasca a modelului SOS.

 

2001

Se infiinteaza SOS Comunitatea de Tineri Sibiu.

 

misiune5

2002 – 2014

Este perioada de activitate a proiectului SOS Masina cu Jucarii, centru social mobil dotat cu diferite jocuri si jucarii, materiale educative si recreative.

 

misiune6

2005

“Parintele social” apare in nomenclatorul functiilor din Romania, cu numarul de cod 513104. Este o victorie redutabila pentru noi, rodul unui efort indelungat.

 

misiune7

2006

SOS Satele Copiilor Romania si-a extins proiectele si in cea de-a treia regiune a tarii, Moldova si am deschis SOS Satul Copiilor Hemeius.

 

misiune8

2009

SOS Comunitatea de Tineri Bacau si-a inceput activitatea.

 

2011

Are loc deschiderea oficiala a SOS Satul Copiilor Hemeius, judetul Bacau.

 

2012

SOS Satele Copiilor Romania devine membra a FONPC – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil.

 

2013

Am sarbatorit 20 de ani de la deschiderea primelor doua proiecte: SOS Satul Copiilor Bucuresti si SOS Satul Copiilor Cisnadie.

 

2016

Am devenit membrii in Federatia VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania.

logo_SOS Satele Copiilor Romania