Posted on / in Stiri

Un an de implicare socială în localitatea Prejmer, județul Brașov

Familiile vulnerabile din Brașov vor fi sprijinite de SOS Satele Copiilor să rămână împreună

SOS Satele Copiilor România împlinește un an de când și-a extins programele în localitatea Prejmer, județul Brașov. În 2022, asociația a preluat activitatea Fundației “Casa mea”, o casă de tip familial cu copii și tineri ce nu mai au familia alături. Ei au parte de cele mai bune condiții de creștere și îngrijire. Odată cu aniversarea primului an de implicare socială, SOS Satele Copiilor România anunță lansarea unui nou program de sprijin, pe termen lung, pentru familiile și comunitățile vulnerabile din județ. În acest moment, 150 de copii și tineri cresc în Satele și Comunitățile de Tineri SOS (București, Sibiu, Bacău și Brașov), iar alți 850 sunt susținuți să aibă o viață mai bună în familiile lor și să nu treacă prin trauma separării, în 17 comunități la nivel național.

SOS Satele Copiilor a vrut să marcheze acest prim an de activitate în localitatea Prejmer, printr-un eveniment special – Brunch de bine – care a avut loc pe data de 8 iunie, la Radisson Blu Aurum Hotel Brașov. Scopul evenimentului a fost și să aducă împreună reprezentanți ai autorităților locale și județene, instituții de protecția copilului și asistență socială, companii private, ambasadori și reprezentanți ai SOS Satele Copiilor, astfel încât să se pună bazele unor parteneriate de lungă durată între organizație- autorități- companii, care să sprijine familiile vulnerabile și să ofere o dezvoltare armonioasă a copiilor. Au luat cuvântul în fața invitaților:

 • Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România
 • Ioana Cosma, jurnalist și Ambasador SOS
 • Flavia Boghiu, viceprimar Municipiul Brașov
 • Șerban Todorică Constantin, vicepreședinte Consiliul Județean Brașov
 • Simona Rotaru, responsabil marketing FAKRO România
 • Tânărul Raul, beneficiar al programului SOS din Brașov

“Ne dorim să ajutăm cât mai mulți copii aflați în nevoie. După ce am preluat casa familială din Prejmer, am luat imediat în calcul extinderea și în comunitățile defavorizate din județ, ca parte din programul SOS Brașov. Pentru a avea un real impact în comunitate, este important să punem bazele unor parteneriate pe termen lung și, împreună, să schimbăm destinele familiilor aflate în situație de vulnerabilitate.”, a declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

Fundalul muzical al evenimentului a fost asigurat de artista Andrada Ghiorma, una dintre concurentele emisiunii Vocea României.

 

Povestea Casei de tip Familial Prejmer

Casa de tip Familial Prejmer a fost înființată în 2007 de Fundația Casa Mea, organizație deținută de Janis Calos, cetățean american. Și-a dedicat 20 de ani din viață copiilor vulnerabili din România și a susținut financiar activitatea casei familiale, însă pandemia a venit cu provocări prea mari pentru un singur om. În 2020, a cerut ajutorul SOS Satele Copiilor pentru preluarea fundației, dar a rămas, în continuare, aproape de copii.

“Am găsit o casă cu copii frumos crescuți, uniți și cu deprinderi sănătoase. Am menținut întreg personalul de îngrijire și încet, încet, am adus îmbunătățiri – am dezvoltat o echipă psiho-pedagogică de suport pentru copii și tineri; i-am implicat în proiectele naționale dedicate tinerilor, au accesat programul YouthCan! și sunt parte din Consiliul Tinerilor SOS; am îmbunătățit condițiile de locuit și vom începe lucrări ample de renovare a casei; am securizat bugetul anual și suntem pregătiți să preluăm și alți copii din sistemul de protecție specială, atât cât ne permite capacitatea.” a mai declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

 

Proiecte cu impact social pe termen lung

Preluarea în 2022 a Casei de tip Familial Prejmer a fost doar primul pas al implicării SOS Satele Copiilor în Județul Brașov. Această acțiune a arătat cât de multă nevoie are județul Brașov de sprijin pentru comunitățile și familiile vulnerabile. Asociația a demarat deja discuții cu Direcția de Asistență Socială Brașov, primăriile din județ și Consiliul Județean Brașov, pentru a dezvolta împreună servicii de prevenire a separării familiilor vulnerabile. De asemenea, de luna aceasta funcționează oficial Serviciul de Asistență Comunitară SOS Brașov și vor fi preluate primele familii.

 

Casele de tip familial, impact pozitiv în creșterea copiilor

Modelul SOS de îngrijire alternativă presupune creșterea copiilor care nu mai au familia alături într-un mediu familial, împreună cu frații lor biologici sau sociali. Copiii merg la școală, participă la diverse activități educative, practică un sport și le sunt susținute hobby-urile. Echilibrul emoțional al copiilor este o prioritate, așa că fiecare copil beneficiază de un program adaptat nevoii și include consiliere psihologică, importantă pentru gestionarea traumelor. Mai mult, aceștia sunt ajutați să deprindă abilități care să îi transforme în adulți independenți după părăsirea caselor. La polul opus, un studiu la nivel național făcut de SOS Satele Copiilor în 2020, despre situația tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, arată că:

 • 13.151 tineri au părăsit sistemul de protecție specială în perioada 2014-2017
 • 24,3% dintre tineri au terminat doar 8 clase;
 • 65,9% nu aveau un loc de muncă la încetarea măsurii de protecție;
 • 31% nu erau pregătiți să-și găsească o locuință, iar 22% să-și caute un loc de muncă;
 • 50% dintre tinerele din sistemul de protecție, care au copii, au născut înainte de 20 de ani;
 • 5% dintre copiii acestor tineri au intrat la rândul lor în sistemul de protecție, ceea ce reprezintă o pondere mai mare comparativ cu procentul din populația generală de aproximativ 1,4%
Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS Satele Copiilor România:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei