Posted on / in Stiri

SOS susține reintegrarea copiilor în familiile biologice

În data de 7 septembrie a.c., SOS Children’s Villages International a participat, alături de alte organizații umanitare din sfera protecției copilului, la lansarea unui document dedicat reintegrării în familiile biologice a copiilor din sistemul de protecție, denumit Guidelines on Children’s Reintegration.

 

Acest demers vine în completarea eforturilor pe care organizația noastră le depune constant pentru a restabili relațiile dintre copiii din sistemul de îngrijire alternativă și membrii familiilor biologice, pentru a crește și păstra aceste relații, cu scopul final al reintegrării copiilor.

 

De curând, am reușit să reintegrăm un băiețel, M.A., care, din august 2010, a beneficiat de servicii de găzduire de tip rezidențial împreună cu  tatăl său. În urma reorganizării centrului rezidențial, aceștia nu au mai putut locui împreună, iar din 21.03.2011 s-a dispus plasamentul minorului într-un centru de plasament de pe raza sectorului 1. Din ianuarie 2012, lui M.A. i s-a stabilit plasamentul la SOS Satul Copiilor București, beneficiind aici de protecție specială. Pe toata durata măsurii de plasament de pe raza sectorului 1, tatăl și-a vizitat copilul, putându-se observa că cei doi sunt atașati unul de celălalt. De asemenea, copilul și-a vizitat mama în penitenciar, la solicitarea acesteia.

 

Mama lui M.A., din 16.03.2010, a executat o pedeapsă privativă de libertate, acesta fiind și motivul pentru care copilul a intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

 

Din data de 17.06.2015, mama biologică și-a vizitat copilul în casa familială de la SOS, afirmând că își dorește reintegrarea acestuia în familie. A continuat vizitele periodic, iar în vacanțele școlare a fost învoit în familie. La fiecare vizită, aceasta i-a spus copilului că îl va lua acasă și că face tot posibilul ca acest lucru se întâmple cât mai repede. Mama a fost consiliată și informată în vederea demersurilor pe care trebuie să le parcurgă în vederea reintegrării copilului, fiind foarte implicată în tot procesul. M.A. a dezvoltat relații de atașament față de ambii părinți biologici. Ori de câte ori se afla în vizită la familia sa, M.A. devenea un copil ascultător, docil, care nu crea probleme. În general, comportamentul său s-a schimbat în bine odată cu reapariția mamei în viața sa.

 

Constant, copilul și-a exprimat dorința de a merge în familie si de a fi alături de părinții săi. Mama a colaborat foarte bine cu managerul de caz, fiind conștientă de dorința copilului său și punându-l mereu pe primul plan. Aceasta este foarte atașată de copi și a făcut tot ce i-a stat în putință să îi creeze un mediu propice dezvoltării. Față de tată, copilul a dezvoltat relații de atașament și de respect (lucru ușor observabil în cadrul anchetei sociale).

 

Pe 29.06.2016, mama a depus declarația prin care solicita reintegrarea fiului său în familie și s-a ocupat de toate demersurile legale. În data de 30.08.2016, conform Certificatului de grefă emis de Tribunalul București, s-a dispus reintegrarea lui M.A. în familie. De la acea dată, mama s-a interesat de transferul școlar al copilului și a prospectat zona în vederea identificării unei școli cât mai aproape de locuința familiei.

 

Le dorim mult succes în viața de familie și sperăm că, de acum încolo, problemele și suferința să-i ocolească pe toți, în special pe micuțul M.A.

Descarca PDF-ul:

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS Satele Copiilor România:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei