support for ukraine

Războiul din Ucraina distruge viețile a milioane de copii și desparte familiile. O întreagă generație de copii riscă să crească fără îngrijirea părintească de care au nevoie.

”Cea mai mare dorință a noastră este ca războiul să se oprească”, spune Nataliya, mamă a doi copii din Ucraina, care și-a găsit adăpost într-unul din Satele SOS din România.

SOS Satele Copiilor România intervine prin programele de urgență și oferă în cele trei locații din București, Hemeiuș – Bacău și Cisnădie-Sibiu, următoarele tipuri de servicii:
  ♦ adăpost
  ♦ sprijin financiar
  ♦  consiliere socială și psihologică
  ♦  sprijin educațional
  ♦ acces la servicii medicale și juridice
  ♦ cursuri de limba română și limba engleză
  ♦ ateliere și cluburi creative pentru copii
   acces la activități recreative pentru copii și părinți

Cetățenii ucraineni au acum la dispoziție un număr unic pentru informații legate de șederea lor în România: 021 345 67 89*

*Luni-Vineri 8:00-16:00

Număr disponibil de pe toate rețelele mobile și fixe din România, Ucraina și din restul Europei.

Începând cu 1 mai, programul 50/20 va fi modificat. Gazdele refugiaților ucraineni au în continuare dreptul să primească sumele care le sunt datorate pentru cazare și hrană până la data de 30 aprilie.

De la 1 mai, refugiații ucraineni vor avea dreptul la o sumă forfetară lunară. Ajutorul este necondiționat timp de 4 luni, putând fi continuat până la sfârșitul anului 2023, dacă refugiații se înscriu în anumite activități legate de procesul de integrare a acestora (ex.: înscrierea în Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă – ANOFM).

Mai multe informații privind legislația vor fi transmise în curând, pentru a clarifica suma și procedura de obținere a indemnizației lunare, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească refugiații pentru a primi ajutorul financiar după expirarea perioadei de 4 luni. Sursa: https://dopomoha.ro/

Pentru informații și detalii despre cum putem veni în sprijinul refugiaților ucraineni, vă rugăm să ne contactați aici:
București:

Cosmin Serban

e-mail: cosmin.serban@sos-satelecopiilor.ro

Bacău:

Dan Marcoci

e-mail: dan.marcoci@sos-satelecopiilor.ro

Sibiu:

Marius Boran

e-mail: marius.boran@sos-satelecopiilor.ro

Siguranța copiilor privește pe toată lumea

Siguranța copiilor este o parte integrantă a muncii noastre și se referă la toți cei din SOS Satele Copiilor, cât și la oricine intră în contact cu organizația noastră. SOS Satele Copiilor are toleranță zero față de orice formă de abuz sau vătămare adusă copiilor.

Preocuparea principală a organizației noastre este apărarea interesului superior al copilului, în acord cu Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, legislaţia naţională în domeniul protecţiei copilului şi cu Politica SOS privind Protecţia Copilului. Dorim să oferim copiilor un mediu de creştere şi îngrijire sigur, propice unei bune dezvoltări fizice şi psihice.

Fiecare copil are dreptul să-şi dezvolte întregul potenţial, are dreptul la o educaţie de calitate şi la nediscriminare. Cu toţii avem responsabilitatea de a proteja copiii de orice formă de violenţă: abuz, neglijare, exploatare, trafic etc.

SOS Satele Copiilor îşi asumă rolul de a contribui la conștientizarea și prevenirea abuzului în cadrul familiilor pe care le susținem, prin activități de advocacy la nivelul comunităţilor şi autorităţilor locale și naţionale pentru a promova protejarea drepturilor copiilor.

În acest sens, am dezvoltat o serie de materiale informative cu privire la protecția copilului pe care vă invităm să le citiți cu atenție.
MATERIALE INFORMATIVE DE CITIT (pdf)

1. Pliant despre ce este bullying-ul – adresat copiilor

2. Pliant raportare si raspuns la violenta – adresat adulților

3. Pliant despre atingeri sigure, periculoase sau nedorite  adresat copiilor 

4. Posterul despre drepturile copiilor – adresat copiilor

Pentru a raporta un caz sau o suspiciune de abuz vă rugăm să sunați la telefonul 119.

Pentru orice sugestie, feedback sau sesizare vă rugăm să completați acest formular.

Pentru orice informație suplimentară vă rugăm să completați formularul de contact

Asociația SOS Satele Copiilor România ajută copiii și familiile ucrainene încă de la începutul războiului și le oferă sprijinul necesar pentru a-și redobândi sentimentul de securitate.

La un an de la începerea conflictului, SOS Satele Copiilor România a putut fi alături de peste 50.000 de copii și adulți veniți din Ucraina. Dintre aceștia, lunar, 500 de persoane au primit mâncare, produse de igienă și îngrijire personală, consiliere socială și psihologică, suport educațional, acces la servicii medicale și juridice, iar 100 de persoane au găsit găzduire în căsuțele SOS. Cu ajutorul partenerilor SOS Satele Copiilor a oferit mese calde în punctul de primire de la Gara de Nord; tichete sociale și produse de igienă și îngrijire personală, la Romexpo; rechizite și dispozitive IT pentru a sprijini educația copiilor; dar și servicii medicale și medicamente, pentru aproximativ 27.000 de persoane. Totodată, peste 23.000 de persoane refugiate au fost susținute în Republica Moldova cu sprijinul partenerului nostru, Caritas Moldova.