Războiul din Ucraina distruge viețile a milioane de copii și desparte familiile. O întreagă generație de copii riscă să crească fără îngrijirea părintească de care au nevoie.
”Cea mai mare dorință a noastră este ca războiul să se oprească”, spune Nataliya, mamă a doi copii din Ucraina, care și-a găsit adăpost într-unul din Satele SOS din România.
Stimați participanți ai proiectul SOS Satele Copiilor România pentru sprijinirea familiilor din Ucraina,
Au trecut mai bine de doi ani de când viețile voastre au fost date peste cap. Cuvintele nu pot exprima regretul nostru că treceți prin acest calvar, care încă nu s-a încheiat. Dați dovadă de mult curaj și tărie de caracter, depășind în fiecare zi provocări si greutăți.
De la începutul războiului și până în prezent, SOS Satele Copiilor România a ajutat peste 52.000 de copii și părinții lor, adolescenți sau vârstnici, care au fost forțați să părăsească Ucraina din cauza războiului. Dincolo de cifre, vorbim despre voi, mamele care ați făcut tot ce a fost posibil pentru a vă proteja copiii de ororile și traumele războiului. Despre oameni care și-au găsit un cămin într-o țară străină.
În cadrul programelor SOS din București, Bacău și Sibiu, v-am primit cu brațele deschise și suntem onorați că v-am cunoscut pe voi și familiile voastre. Sperăm că specialiștii noștri au reușit să vă ofere un ajutor real și vă asigurăm că sunteți parte pentru totdeauna din Familia SOS. Am încercat să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor dumneavoastră: găzduire, sprijin financiar, acces la servicii medicale și juridice, consiliere psihologică, programe educaționale, cursuri de limba română și engleză, activități recreative și de socializare, activități sportive pentru copii, tabere și excursii în țară și în străinătate, consiliere profesională.
Din păcate, resursele alocate de organizația noastră pentru acest proiect au fost epuizate, iar sprijinul nostru va înceta de la data de 1 iulie 2024.
Condamnăm acest război și ne dorim ca el să se încheie cât mai curând posibil. Nimeni nu ar trebui să treacă prin așa ceva! Sperăm ca munca noastră să vă fi adus încredere și putere să mergeți mai departe.
Fiecare copil merită să trăiască într-un mediu sigur și să aibă o copilărie fericită și lipsită de griji.
Cele mai bune urări,
Echipa SOS
Pentru informații și detalii despre cum putem veni în sprijinul refugiaților ucraineni, vă rugăm să ne contactați aici:
Siguranța copiilor privește pe toată lumea
Siguranța copiilor este o parte integrantă a muncii noastre și se referă la toți cei din SOS Satele Copiilor, cât și la oricine intră în contact cu organizația noastră. SOS Satele Copiilor are toleranță zero față de orice formă de abuz sau vătămare adusă copiilor.
Preocuparea principală a organizației noastre este apărarea interesului superior al copilului, în acord cu Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, legislaţia naţională în domeniul protecţiei copilului şi cu Politica SOS privind Protecţia Copilului. Dorim să oferim copiilor un mediu de creştere şi îngrijire sigur, propice unei bune dezvoltări fizice şi psihice.
Fiecare copil are dreptul să-şi dezvolte întregul potenţial, are dreptul la o educaţie de calitate şi la nediscriminare. Cu toţii avem responsabilitatea de a proteja copiii de orice formă de violenţă: abuz, neglijare, exploatare, trafic etc.
SOS Satele Copiilor îşi asumă rolul de a contribui la conștientizarea și prevenirea abuzului în cadrul familiilor pe care le susținem, prin activități de advocacy la nivelul comunităţilor şi autorităţilor locale și naţionale pentru a promova protejarea drepturilor copiilor.
În acest sens, am dezvoltat o serie de materiale informative cu privire la protecția copilului pe care vă invităm să le citiți cu atenție.
MATERIALE INFORMATIVE DE CITIT (pdf)
1. Pliant despre ce este bullying-ul – adresat copiilor
2. Pliant raportare si raspuns la violenta – adresat adulților
3. Pliant despre atingeri sigure, periculoase sau nedorite – adresat copiilor
Pentru a raporta un caz sau o suspiciune de abuz vă rugăm să sunați la telefonul 119.
Pentru orice sugestie, feedback sau sesizare vă rugăm să completați acest formular.
Pentru orice informație suplimentară vă rugăm să completați formularul de contact
Asociația SOS Satele Copiilor România ajută copiii și familiile ucrainene încă de la începutul războiului și le oferă sprijinul necesar pentru a-și redobândi sentimentul de securitate.
La un an de la începerea conflictului, SOS Satele Copiilor România a putut fi alături de peste 50.000 de copii și adulți veniți din Ucraina. Dintre aceștia, lunar, 500 de persoane au primit mâncare, produse de igienă și îngrijire personală, consiliere socială și psihologică, suport educațional, acces la servicii medicale și juridice, iar 100 de persoane au găsit găzduire în căsuțele SOS. Cu ajutorul partenerilor SOS Satele Copiilor a oferit mese calde în punctul de primire de la Gara de Nord; tichete sociale și produse de igienă și îngrijire personală, la Romexpo; rechizite și dispozitive IT pentru a sprijini educația copiilor; dar și servicii medicale și medicamente, pentru aproximativ 27.000 de persoane. Totodată, peste 23.000 de persoane refugiate au fost susținute în Republica Moldova cu sprijinul partenerului nostru, Caritas Moldova.