Talentino Grants – Susținem educația copiilor vulnerabili
Finanțator: Kuijken Brothers Foundation (Stichting Gebroeders Kuijken) și Speranța Foundation, Olanda.
Proiectul este un concept al Speranța Foundation, implementat în colaborare cu SOS Satele Copiilor România, cu implicarea deosebită a D-nei Andrea Teunissen, ambasador onorific al SOS Satele Copiilor România.
Scopul proiectului: Creșterea șanselor de acces la educație, dezvoltarea talentelor individuale și obținerea unei diplome la finalul unui ciclu de învățământ pentru copiii din medii defavorizate/vulnerabile. În proiect participă copii din comunitățile vulnerabile din programele SOS București, Sibiu și Bacău.
An lansare proiect: 2014
În anul școlar 2021-2022, peste 100 de copii au beneficiat de sprijin școlar și excursii.
Zona de derulare a proiectului: 17 comunități – Sector1 & Sector2 București; Buftea; Mereni și Trivalea Moșteni – județul Teleorman; Hemeiuș, Racova, Blăgești și Gîrleni – județul Bacău; Avrig, Agnita, Ațel, Slimnic, Valea Viilor, Brăteiu, Chirpăr, Sibiu – județul Sibiu.
Descriere proiect: Proiectul a început în anul 2014 ca un răspuns la nevoia de susținere și îmbunătățire a situațiilor dificile cu care se confruntă o mare parte a copiilor din mediile defavorizate/vulnerabile. Abandonul școlar este o realitate tristă în aceste zone. În cadrul proiectului, copiii beneficiază de suport pentru școală, dar și de activități recreative – excursii, cursuri etc.
Proiectul vine în completarea serviciilor pe care SOS Satele Copiilor România le furnizează copiilor și familiilor aflate în risc de separare și reprezintă o modalitate de egalizare a șanselor la educație pentru copiii din mediile vulnerabile. Aceștia se confruntă cu mai multe greutăți, lipsuri materiale, se întâlnesc cu mai puține oportunități de dezvoltare și găsesc școala ca un spațiu foarte diferit de mediul lor de acasă, străin sau total nou, se simt umiliți pentru că sunt îmbrăcați sărăcăcios, fără pachețel de acasă, victima ironiilor colegilor.
Bursele, cu sume între 400-500 euro pe copil/tânăr, se pot acorda atât la începutul anului școlar, cât și pe parcursul acestuia, în funcție de nevoile identificate în urma evaluării fiecărui copil/tânăr de către asistenții sociali din cadrul SOS Satele Copiilor România.
Suportul oferit este centrat pe reducerea discrepanțelor dintre copii, banii fiind utilizați pentru achiziționarea abonamentului de transport, achiziționarea rechizitelor și manualelor necesare în vederea frecventării cursurilor școlare, achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte necesare, produse de igienă personală, pentru achiziționare hrană (pachet pentru școală), pentru probleme medicale urgente.
Fiecare caz în parte este atent monitorizat de către asistenții sociali din cadrul celor 3 programe, astfel încât banii proveniți din burse să fie utilizați cu responsabilitate și în conformitate cu nevoile educaționale ale copiilor și să contribuie la progresul acestora.
Centrul de Zi Hemeiuș. Pe langă bursele individuale, prin proiect se susține și finanțarea parțială a SOS Centrului de Zi din Hemeiuș, județul Bacău, frecventat zilnic de un număr de 20 de copii. SOS Centrul de Zi Hemeiuș derulează activități de supraveghere, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și activități de sprijin, consiliere, educaţie parentală pentru părinți sau reprezentanții legali.
Serviciile oferite de SOS Centrul de Zi Hemeiuș sunt complementare demersurilor și eforturilor propriei familii, precum și serviciilor oferite de unitățile de învățământ și de alți furnizori de servicii, în acord cu nevoile individuale ale copilului în contextul său socio-familial.
Progresul școlar al copiilor care au beneficiat și al celor care încă beneficiază de acest suport este extraordinar. Copiii au reușit să frecventeze cursurile școlare cu regularitate, să promoveze cu brio clasa, să primească o diplomă, și chiar să exceleze la anumite materii.
Totodată, și părinții au înțeles cât de importantă este educația pentru viitorul copiilor lor și oportunitatea oferită prin intermediul acestui proiect.