Posted on / in Stiri

TALENTINO Scholarships

Finanțator: Fundația Speranța, Olanda și KLG Europe BV. Proiectul este un concept al Fundației Speranța, implementat în colaborare cu SOS Satele Copiilor România, cu implicarea deosebită  a D-nei Andrea Teunissen, ambasador onorific al SOS Satele Copiilor România.

Scopul proiectului: Creșterea șanselor de acces la educație, dezvoltarea talentelor individuale și obținerea unei diplome la finalul unui ciclu de învățământ pentru copiii din medii defavorizate/vulnerabile. În proiect participă copiii din evidența celor 3 Centre SOS – Centrele de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți din București, Bacău și Sibiu.

An lansare proiect: 2014

Număr de beneficiari:  În perioada 2014-2018  190 de copii și tineri au beneficiat de o bursă, pentru o periodă cuprinsă între 1-4 ani. Bugetul alocat proiectului pentru această perioadă este de 117.000 euro.

 Zona de derulare a proiectului: 10 comunități: București – sector 1,  Buftea –  județul Ilfov, Hemeiuș, Gîrleni, Racova, Blăgești si Onești – județul Bacău și Vurpăr, Chirpăr și Sibiu – județul Sibiu.

Descriere proiect: Proiectul a început în anul 2014 ca un răspuns la nevoia de susținere și îmbunătățire a situațiilor dificile cu care se confruntă o mare parte a copiilor din mediile defavorizate/vulnerabile.

Începând cu 17 copii aflați în evidența celor 3 Centre de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți ale organizației noastre, proiectul s-a dezvoltat treptat de-a lungul celor 5 ani de derulare, ajungând ca în anul școlar 2018-2019 să poată sprijini un număr de 106 copii.

Proiectul vine în completarea serviciilor pe care SOS Satele Copiilor România le furnizează copiilor și familiilor aflate în risc de separare și reprezintă o modalitate de egalizare a șanselor la educație pentru copiii din mediile vulnerabile.

Aceștia se confruntă cu mai multe greutăți, lipsuri materiale și se întâlnesc cu mai puține oportunități de dezvoltare, găsesc școala ca un spațiu foarte diferit de mediul lor de acasă, străin sau total nou și se simt umiliți pentru ca sunt îmbrăcați sărăcăcios, fără pachețel de acasă, victima ironiilor colegilor.

Bursele, variind între 400-500 euro pe copil/tânăr se pot acorda atât la începutul anului școlar cât și pe parcursul acestuia, în funcție de nevoile identificate în urma evaluării fiecărui copil/tânăr realizată de către asistenții sociali din cadrul SOS Satele Copiilor România.

Suportul oferit este centrat pe reducerea discrepanțelor dintre copii, banii fiind utilizați pentru achiziționarea abonamentului de transport, achiziționarea rechizitelor și manualelor necesare în vederea frecventării cursurilor școlare, achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte necesare, produse de igienă personală, pentru achiziționare hrană (pachet pentru școală), pentru probleme medicale urgente.

Fiecare caz în parte este atent monitorizat de către asistenții sociali din cadrul celor 3 Centre de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți, astfel încât banii proveniți din burse să fie utilizați cu responsabilitate și în conformitate cu nevoile educaționale ale copiilor și astfel să contribuie la progresul acestora.

Pentru succesul programului este necesar motivație din partea copiilor și părinților și de înțelegerea importanței educației pentru șansa unui viitor mai bun.

Centrul de Zi Hemeiuș. Pe langă bursele individuale, prin proiect se susține si finanțarea parțială a  SOS Centrului de Zi din Hemeiuș, județul Bacău, frecventat zilnic de un număr de 20 de copii. SOS Centrul de Zi Hemeiuș derulează activități de supraveghere, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și activități de sprijin, consiliere, educaţie parentală pentru părinți sau reprezentanții legali.

Serviciile oferite de SOS Centrul de Zi Hemeiuș sunt complementare demersurilor și eforturilor propriei familii, precum și serviciilor oferite de unitățile de învățământ și de alți furnizori de servicii, în acord cu nevoile individuale ale copilului în contextul său socio-familial.

Progresul școlar al copiilor care au beneficiat și al celor care încă beneficiază de acest suport este extraordinar. Copiii au reușit să frecventeze cursurile școlare cu regularitate, să promoveze cu brio clasa, să primească o diplomă, și chiar să exceleze la anumite materii.

Totodată, și părinții au înțeles cât de importantă este educația pentru viitorul copiilor lor și oportunitatea oferită prin intermediul acestui proiect.

Doneaza

Fii membru al Familiei SOS!

Fiecare membru va face diferenta in viata copiilor lipsiti de dragostea parinteasca! FIecare copil este unic, iar din experienta noastra stim ca toti copiii au nevoie de siguranta, afectiune.

Donează pentru cei 850 de copii din grija SOS:
lunar
o data
35 lei
50 lei
75 lei