Posted on / in Stiri

Tinerii care ies din îngrijirea alternativă pot spera la un viitor mai bun

Ieri, 28.05.2020, a avut loc închiderea proiectului “Părăsirea sistemului de îngrijireO abordare integrată cu privire la dezvoltarea capacității profesioniștilor și a tinerilor (Leaving Care project – An Integrated Approach to Capacity Building of Professionals and Young People)“, dedicat tinerilor care ies din sistemul de protecție. Anual, 3000 de tineri din sistemul de protecție specială își încep viața pe cont propriu. Nu toți dintre ei sunt gata pentru viață, nu au deprinderile necesare și, cele mai multe ori, eșuează și nu reușesc să se integreze sau ajung în situații dramatice.

Acest proiect amplu, ce s-a extins pe durata a 2 ani de zile, a avut în vedere pregătirea tranziției de la viața dependentă, în cadrul sistemului, la cea pe cont propriu, prin pregătirea specialiștilor care lucrează direct cu copiii și tinerii. În cadrul celor 8 sesiuni de formare, cu durata de 6 zile fiecare, 170 de specialiști au fost pregătiți pentru a aplica cele mai bune metode de lucru cu tinerii. Dintre aceștia, 12 profesioniști au participat la o sesiune de formare formatori și pot, la rândul lor, să pregătească alți specialiști din domeniu. Pentru prima dată în România, tineri care sunt în îngrijire alternativă sau au părăsit sistemul de protecție au fost implicați ca formatori în cadrul sesiunilor și au participat activ în toate activitățile proiectului.

 A fost o experiență bună ca și co-formator și am văzut cum lucrurile se mișcă în România. Mi-a plăcut dinamica grupurilor și este evident că trebuie să lucrăm ca o echipă cu toții. Noi, copii, tineri nu putem crește fără adulți și nici ei nu pot lucra fără să ne implice sau fără să se consulte cu noi. Cătălin, tânăr student aflat în programul SOS și co-formator în cadrul proiectului

Vedem cu mândrie și bucurie cum tinerii din sistemul SOS au un cuvânt important de spus în acest proiect și contribuie la îmbunătățirea vieții altor tineri. În programele SOS, încurajăm zi de zi ca tinerii să crească cu încredere în ei, cu ambiții și curaj să își expună opiniile, mai ales în deciziile pe care le luăm împreună pentru ei. Modelul SOS s-a dovedit unul de succes în cei peste 26 de ani de activitate în România și, alături de partenerii noștri, dorim să aducem schimbarea în întreg sistemul de protecție. Noi nu ve vom opri aici. Vom continua formările specialiștilor care lucrează cu copii și tineri. Este obligatoriu ca aceștia să fie bine pregătiți, formați continuu și deschiși la nevoile copiilor. Trebuie alocate resurse consistente și nu putem face asta decât împreună – autorități, ONG-uri și alți actori din mediul privat și nu numai.” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

Prin acest proiect, am contribuit și susținut inițiativa ANDPDCA de modificare a Legii 272/2004 pentru a fi majorat sprijinul financiar acordat la ieșirea din îngrijire a tinerilor și pentru clarificarea responsabilităților instituțiilor publice implicate în sprijinirea tranziției și după ieșirea din sistemul de protecție socială a tinerilor (DGASPC/SPAS). Legea este deja în fază finală, urmează să ajungă zilele acestea în plenul Camerei Deputaților.

În cadrul proiectului, am organizat, în iunie 2019, conferința internaționață „Fii schimbarea! Parteneriat în vederea îmbunătățirii tranziției de la îngrijirea alternativă la o viață independentă”, sub patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și alături SOS Children’s Villages Internațional și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONPC) România. Tinerii prezenți au avut ocazia să vorbească deschis în fața factorilor de decizie și a profesioniștilor în drepturile copilului din întreaga Europa despre propriile lor experiențe de viață și, mai ales, despre nevoile lor de suport.

Nu mai vrem ca alte persoane să ia decizii în numele nostru. Ar trebui să fim mereu încurajați să vorbim în numele nostru și sunt sigur că acest proiect a fost doar începutul.” Andreas Novacovici, asistent social, președinte al Consiliului Tinerilor Instituționalizați, co-formator în cadrul proiectului și membru în comitetul de coordonare a proiectului la nivel internațional

Odată cu conferința, am învățat o abordare mai rezilientă. Ne cunoaștem problemele, le știm și trebuie să lucrăm mai mult la soluții. Este nevoie să ne gândim la măsuri cu mult înainte că ei să iasă din instituții. Profesioniștii au nevoie de mai multă pregătire, de o formare continuă și servicii targetate. Trebuie să implicăm mai mult tinerii, avem nevoie să îi ascultăm.” Daniela Boșca, Director Executiv FONPC

În România, nu există în acest moment o evidență clară a situației tinerilor care au părăsit sistemul și nici un mecanism clar și coerent la nivel național privind pregătirea ieșirii din sistemul de protecție specială. Ca pas următor, SOS Satele Copiilor România va lansa curând rezultatele primului studiu din România despre situația tinerilor care au ieșit din sistemul de protecție în perioada 2014-2017. Studiul este realizat de Asociația Sociometrics la cererea SOS Satele Copiilor România, cu sprijinul Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Știam care sunt problemele tinerilor, dar nu existau studii despre această categorie. Concluziile acestui studiu ne confirmă ce știam și am inițiat deja o serie de măsuri, precum modificarea legii 272/2004. Ce am mai remarcat sunt exemplele de bună practică, ce pot fi multiplicate la nivel național.” Simona Oproiu, Șef Serviciu ANDPDCA

Partenerii proiectului la nivel international sunt SOS Children’s Villages International (lider de proiect), FONPC, FICE Austria, SOS Bulgaria, SOS Ungaria, SOS Estonia, SOS Italia.

Mai multe detalii despre proiect se regăsesc pe website-ul SOS Satele Copiilor România: https://www.sos-satelecopiilor.ro/proiectul-leaving-care-aprilie-2018-april-2020/, precum și o serie de materiale utile.

 

 

 

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei