Posted on / in Stiri

Un nou început pentru copiii din cadrul programului SOS Satele Copiilor Bacău

Anul 2019 a însemnat un nou început în viața copiilor din casele de tip familial SOS Satul Copiilor Hemeiuș. Pentru toți cei 23 de copii din Satul SOS Hemeiuș, 2019 a fost un an al schimbărilor frumoase, cu noi perspective și planuri de viitor.

 

În cazul a patru copii, după un demers pregătit atent timp de trei ani, aceștia s-au întors în familie și cresc acum alături de mama lor și de frații mai mici. Despărțirea de Satul SOS, de Mama SOS a fost una plină de emoție, dar și de bucuria unui nou început, în brațele mamei, pregătită acum să le ofere un viitor frumos.

 

Totodată, nouă copii deveniți adolescenți s-au mutat în Comunitatea de Tineri SOS, din orașul Bacău. Aceasta este o etapă importantă în viața copiilor, când sunt susținuți pentru asumarea mai multor responsabilități, potrivite vârstei. Pas cu pas, tinerii se pregătesc pentru viața independentă, sprijiniti de specialiștii SOS și de Mama SOS, cu care continuă o strânsă legătura.

 

Pentru prima dată, copiii din cele patru familii SOS au petrecut Sarbătorile de iarnă în orașul Bacău. Cei 10 copii și Mamele SOS s-au mutat din Hemeiuș în patru apartamente pregătite în Bacău, pentru ca ei să beneficieze de cele mai bune condiții de creștere și formare. Practic, copiii au acum acces la mai multe școli, adaptate nevoii fiecăruia, acces mai facil la servicii specializate de sănătate, activități diversificate. Au posibilitatea de a socializa mai ușor și de a-și face noi prieteni și, nu în ultimul rând, o siguranță sporită și o influență pozitivă asupra standardului de viață în general. Mutarea copiilor în Bacău este un pas important, ce are în spate ani de zile de analiză și pregătire, iar rezultatele frumoase se văd în progresele pe care copiii le fac deja.

De peste 26 de ani, SOS Satele Copiilor România urmărește în mod constant să-și adapteze serviciile, răspunzând astfel nevoilor copiilor și familiilor aflate în dificultate. Mutarea famililor SOS în Bacău este un pas important în creșterea calității vieții copiilor, în oferirea de noi oportunități de dezvoltare, ceea ce pentru noi este o prioritate. Le urăm, totodată, mult succes celor patru copii ce cresc acum alături de mama lor. SOS Satele Copiilor susține reintegrarea copiilor în familie, ca pas firesc, acolo unde există potențial și condiții potrivite de creștere și dezvoltare. (Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România)

 

Mutarea în apartamente s-a realizat cu multă curiozitate și entuziasm. Copiii și-au aranjat camerele împreună cu Mama SOS, au învățat drumul către școală, au descoperit orașul și au început activități noi. Alexandru este în clasa a IV-a și pentru el mutarea în orașul Bacău a însemnat mai mult timp de joacă și noi prieteni. „Cel mai mult îmi place că am prieteni noi, de la patinoar și de la școală. Acum ne și vizităm, ajung  mai ușor la ei și ei la mine. Îmi place că merg la patinoar și la înot mult mai des și că îmi este mult mai ușor să merg la activități în oraș. Parcul și magazinele sunt mult mai aproape și ne place să mergem în familie la cinema, la plimbare și la cumpărături. Noi suntem o familie SOS fericită.”(Alexandru, copil din cadrul programului SOS Satul Copiilor Bacău)

Relocarea familiilor SOS a avut loc în cadrul proiectului „Servicii diversificate şi adaptate nevoilor copiilor din judeţul Bacău”, al cărui scop este îmbunătățirea calității serviciilor de asistență socială pe care organizația le oferă în județul Bacău. Concret:

  • familiile SOS se mută în apartamente complet utilate, într-o zonă cu acces facil la servicii de calitate, în municipiul Bacău;
  • proiectul de întărire a familiei (SOS Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii) va continua în comunităţile rurale din judeţ, cu un accent pe susținerea familiilor cu un risc crescut de separare.

 

Finanțarea acestui proiect este asigurată prin contribuția persoanelor private, oameni de bine din țară și de peste hotare, cât și prin sprijinul companiilor partenere din mediul privat.

 

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei