Posted on / in Stiri

YouthLinks – integrarea tinerilor aflaţi în îngrijirea alternativă

YouthLinks este o platformă online, implementată în Romania de către SOS Satele Copiilor România, ca activitate din cadrul proiectului “O abordare integrată cu privire la dezvoltarea capacității profesioniștilor și a tinerilor” (“Leaving Care – An Integrated Approach to Capacity Building of Professionals and Young People”).

Aceasta este încorporată în cadrul Workplace by Facebook, fiind accesibilă tinerilor aflați în diferite forme de îngrijire alternativă, precum și celor pentru care a încetat măsura plasamentului, dar și profesioniștilor din domeniu, diverselor instituții publice relevante, cât și companiilor.

Rolul platformei este acela de a crea rețele de suport pentru tinerii cu experiență în îngrijirea alternativă astfel încât aceștia să se conecteze într-un spațiu virtual disponibil la nivel național, să creeze grupuri de interes pe tiferite teme, să realizeze schimburi de experiență, să ofere mentorat care să faciliteze o bună integrare în societate și să intre în legătură cu companii care oferă formare și locuri de muncă în diferite domenii.

Într-o eră a tehnologiei, YouthLinks dorește să dobândească abilitatea de a interconecta oamenii înscriși în proiect prin depășirea obstacolului geografic, cât și pe cel de timp. În aceeași ordine de idei, acest magazin virtual, de-a-lungul timpului își propune să devină o resursă importantă pentru evoluția acestor tineri spre viața idependentă, fiind este un depozit de informații utile.

Lipsa rețelei de suport afectează integrarea din punct de vedere bio-psiho-social

Unul dintre principiile asistenței sociale este universalitatea, ce se concretizează prin faptul că fiecare persoană are acces real la servicii sociale de calitate. În realitate, această universalitate a accesului la servicii este condiționată de un acces deficitar la informații privitor la drepturi, servicii și prestații disponibile, de cartea de identitate, zona de proveniență, calitatea personalului angajat, fondurile alocate de către instituțiile publice pentru suportul tinerilor, diversele finanțări ale organizațiilor nonguvernamentale ce diferă de la an la an, ceea ce face ca accesul la servicii și prestații să fie unul dificil.

Lipsa suportului parental ori suportul parental deficitar, precum și lipsa unor rețele adecvate de sprijin, deprinderi de viață independentă insuficient dezvoltate sau chiar inexistente, afectează integrarea socială a tinerilor care părăsesc îngrijirea alternativă.

YouthLinks vine să contribuie la rezolvarea acestor dificultăți enumerate mai sus prin faptul că pune în contact la nivel național și internațional tineri cu experiența îngrijirii alternative, oferă universalitate prin serviciile oferite, temele abordate fiind selectate potrivit nevoilor exprimate de tineri.

Această platformă a fost lansată în 4 tări (Columbia, Costa Rica, Iordania și Lituania), iar din 2018 a început în alte 15 țări la nivel global.

Accesul pe platformă se realizează printr-un email la adresa youthlinks@sos-satelecopiilor.ro.

Mai multe informaţii cu privire la platforma YouthLinks la nivelul SOS Children’s Villages International pot fi găsite AICI.

 

 

Acest proiect este co-finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene. Responsabilitatea privind conținutul acestei secţiuni revine exclusiv Asociației SOS Satele Copiilor România. Comisia Europeană nu răspunde pentru nici o informație din cadrul acestui material.

Doneaza

Alătură-te Familiei SOS! 

Oferă șansa unei copilării fericite! Cu o donație simbolică poți oferi sprijin copiilor vulnerabili care nu au familia alături sau care riscă să o piardă. Alege să donezi lunar. Îți mulțumim din suflet pentru implicare! 

Donează pentru cei 1000 de copii din grija SOS Satele Copiilor România:
lunar
o data
50 lei
75 lei
150 lei