Despre proiect

RO | EN

Perioada de derulare a proiectului: 15 martie 2014 – 15 mai 2015

Parteneri: Municipalitatea din Oslo si SOS Satele Copiilor Norvegia

Zona de derulare a proiectului: Judetul Bacau, localitatile: Hemeius, Racova, Letea Veche, Saucesti, Girleni, Blagesti, Beresti-Bistrita, Margineni.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la un mediu favorabil dezvoltarii copilului in 8 comunitati rurale din judetul Bacau.

Grupul tinta al proiectului este reprezentat de copii si familii aflate in situatie de risc din cele 8 localitati din judetul Bacau.

Beneficiari directi ai proiectului:

  • 70 de specialisti din domeniul social din cele 8 localitati din judetul Bacau ce vor beneficia de sesiuni de informare si formare pe modelul ICDP
  • 100 de specialisti din domeniul social din judetul Bacau ce vor participa la evenimentele organizate in proiect
  • 40 membri ai structurilor comunitare consultative din cele 8 comunitati
  • 80 familii (160 copii) din cele 8 comunitati

Scurta descriere a proiectului:

Prin proiectul „International Child Development Program – strategie de prevenire a inegalitatilor, violentei sociale si familiale” introducem in Romania un model nou (ICDP) care are la baza interactiunea copil-parinte. Interactiunea este vazuta in cadrul unei comunitati si presupune o retea de suport care faciliteaza si incurajeaza relatiile pozitive.

Proiectul va fi implementat in 8 localitati rurale din judetul Bacau, caracterizate prin saracie, lipsa locurilor de munca, violenta familiala, parinti neinformati si cu atitudini si practici parentale necorespunzatoare. Activitatile prevazute in proiect se adreseaza specialistilor pentru dobandirea de noi abilitati si cunostinte in lucrul cu copiii si parintii, dar si membrilor comunitatii si autoritatilor publice pentru cresterea gradului de receptivitate si mobilizare pentru reducerea inegalitatilor si violentei asupra copiilor. Proiectul este implementat de Asociatia SOS Satele Copiilor Romania, in parteneriat cu SOS Norvegia si Oslo Municipality.

Experientei deosebite acumulate de SOS Romania timp de 7 ani in lucrul cu copiii si familiile aflate in situatie de risc din comunitatile rurale din judetul Bacau (prin Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Parinti Hemeius), se adauga, prin intermediul acestui proiect, expertiza partenerilor in lucrul cu comunitatile dezavantaje utilizand metode si tehnici inovative (ICDP, outreach, interventii timpurii, conferinte de familie, familii mentor – familii resursa etc.).

Metodele si tehnicile mentionate au fost introduse in Norvegia incepand cu anii `60 ( ICDP a fost introdus mai recent, in anul 1985, ca un program bazat pe comunitate) si si-au dovedit de-a lungul timpului utilitatea si relevanta in lucrul cu comunitatile si grupurile dezavantajate.

Localitati implicate in proiect:

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.
Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org;
Link-uri utile: www.icdp.infowww.eeagrants.orgwww.fondong.fdsc.ro